KNHS


Succesvolle Sectordag Paard
18 april 2008

Zeist - 16 april 2008. De door de Sector Raad Paarden in het KNVB centrum te Zeist georganiseerde Sectordag Paard is een succes geworden. Ruim 150 personen, die deel uitmaken van bestuur en kaders van bij de SRP aangesloten organisaties, woonden deze dag bij. John Bierling algemeen directeur van de KNHS was zeer verheugd met de opkomst van KNHS ledenraadsleden tijdens deze dag. "Het was goed om vast te stellen dat deze een sterke Sectorraad in het belang van de totale paardensector is."

Johan Lokhorst, onafhankelijk voorzitter van de SRP, opende de bijeenkomst. Deze meeting was mede bedoeld om het draagvlak te verbreden bij haar achterban voor de gemeenschappelijke belangenbehartiging waar de SRP voor staat. De Sector Raad Paarden is een platvorm waarin fokkerij, sport en bedrijfsleven samenwerken.

Er werd aan de hand van stellingen getracht een inzicht te krijgen hoe de aanwezigen denken over de taakstelling van de SRP. Voordat de inleiders het woord kregen vond 87,7% van de aanwezigen het belangrijk dat er één aanspreekpunt voor de gemeenschappelijke belangenbehartiging is richting overheid. Deze stelling ontving, nadat de inleiders gesproken hadden, steun van 96,7% van de aanwezigen. Een andere stelling waarop tweemaal gestemd kon worden was de vraag waarom de aanwezigen een gemeenschappelijke belangenbehartiging belangrijk vinden. In de eerste ronde scoorde het 'Samen sterk en realiseren van doelen' 69,2%, terwijl in de tweede ronde - na de inleidingen - dit op 77,5% uitkwam. De drie overige keuzemogelijkheden op deze stelling: A
- 'Een aanspreekpunt richting overheid', B - 'Behoud en groei van de eerste positie wereldwijd' en C - 'Afstemming/overeenstemming qua standpunten' moesten in de tweede ronde behoorlijk terrein prijsgeven.

De voor de SRP twee belangrijkste stellingen, die eveneens in twee fasen in stemming werden gebracht, waren de volgende: 'Dient de SRP uit te groeien naar een beleidsbepalende belangenbehartiging organisatie?' - In de eerste stemming was 68.,4% van de aanwezigen het hiermee eens, terwijl in de tweede stemming 76% het hiermee eens bleek te zijn. De tweede belangrijke was deze: 'De SPR een gezonde financiële onderbouwing geven'. Hierover waren in de eerste ronde 42.7% van de aanwezigen van mening dat de aangesloten organisaties de SRP de financiële ruimte dienen te geven, terwijl in de tweede ronde dit was gestegen naar 55,1%.
'Heffing op voer liep terug van 15,4% tot 8,7% en 'Het invoeren van een houderschapsregistratie / sectorheffing' kon in de eerste ronde nog 41,9% van de aanwezigen achter zich krijgen, maar liep in de tweede ronde terug tot 36,2%.

Daarnaast werden nog een aantal stellingen in stemming gebracht die op minimaal tweederde steun van de aanwezigen konden rekenen. Deze stellingen waren:

A: De SRP moet ten aanzien van dierenwelzijn een pro actief beleid realiseren.
B: Om de risicos en gevolgen van besmettelijke dierziektes goed te kunnen bestrijden is het
noodzakelijk om een houderschapsregistratiesysteem op te zetten. C: De SRP moet meer centraal gaan sturen en coördineren qua kennis en onderzoek.
D: Hebben we behoefte aan meer marktinformatie voor de SRP?

Mevrouw Alida Oppers, directeur voedselkwaliteit en diergezondheid van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, hield een inleiding. Zij maakte de aanwezige duidelijk dat de overheid het belangrijk vindt om één aanspreekpunt te hebben in de paardensector. Daarbij sprak zij duidelijk uit dat de sector zelf haar verantwoordelijkheden dient te nemen als het gaat om dierenwelzijn en diergezondheidszaken. Daarnaast vond mw. Oppers het verheugend dat de contacten tussen LNV - waar de paardensector nu een eigen plaats heeft gekregen - en de SRP sterk zijn geïntensiveerd. "Het is onze wens om een door de sector gedragen beleid te ontwikkelen, waarbij de SRP een welkome input kan leveren", aldus mw. Oppers.