GroenLinks

GroenLinks wil af van Europese norm biobrandstoffen

Tanken met agrobrandstoffen 18 april 2008

Rapporten over de schadelijke effecten van biobrandstoffen voor het milieu en voor mensen in ontwikkelingslanden, stapelen zich op. GroenLinks maakt zich zorgen over de snelgroeiende vraag naar deze brandstoffen, omdat de duurzaamheid ervan onvoldoende gewaarborgd is.

De Europese Unie heeft nu als norm gesteld dat in 2020 tien procent van alle brandstoffen in de transportsector uit biobrandstoffen moet bestaan. Die norm moeten we loslaten, in elk geval zolang we geen sterke criteria hebben vastgesteld om mens en milieu te beschermen.

GroenLinks spreekt overigens liever over agrobrandstoffen, omdat de term 'bio' onterecht suggereert dat ze ook altijd duurzaam zijn.

Duurzaamheidscriteria
Het is belangrijk dat er strenge duurzaamheidscriteria voor het hele productieproces van agrobrandstoffen gaan gelden, van de akker tot de auto. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat ze ook echt een positieve invloed op het milieu hebben. Harde voorwaarde moet bijvoorbeeld zijn dat er geen tropische bossen mogen worden gekapt voor de productie van agrobrandstoffen. Dat gebeurt nu helaas wel.

In de richtlijn duurzame energie stelt de Europese Commissie wel duurzaamheidscriteria voor. Maar volgens GroenLinks moeten die verder aangescherpt worden. Het is de verkeerde volgorde om eerst een norm te stellen en pas daarna te gaan kijken wat de mogelijke negatieve effecten ervan zijn.

Sociale gevolgen
De eerste generatie agrobrandstoffen, die nu al gebruikt worden in de transportsector, wordt geproduceerd uit voedselgewassen, bijvoorbeeld uit maïs. Daardoor daalt het voedselaanbod, wat tot gevolg heeft dat de voedselprijzen stijgen. Vooral mensen in ontwikkelingslanden zijn daar de dupe van. GroenLinks wil geen beter klimaat over de rug van de allerarmsten in de wereld.

Het is daarom belangrijk dat er ook sociale criteria worden gesteld. Daarin moet voorop staan dat de lokale bevolking in ontwikkelingslanden erop vooruit gaat en niet achteruit. Een gevulde maag is belangrijker dan een gevulde tank.

De Europese Commissie heeft geen sociale criteria voorgesteld in haar richtlijn duurzame energie.

Toekomst
Agrobrandstoffen kunnen een positieve bijdrage leveren aan het aanpakken van klimaatverandering. Vooral de tweede en derde generatie agrobrandstoffen kunnen bijdragen aan het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Het productieproces van die nieuwe generatie agrobrandstoffen is veel efficiënter en ze worden gewonnen uit afval. Het probleem is dat de tweede en derde generatie nog niet commercieel beschikbaar zijn. GroenLinks vindt het daarom belangrijk volop te investeren in de ontwikkeling van deze nieuwegeneratie agrobrandstoffen.

Zie ook:

* dossier Agrobrandstoffen op website Groenen in het Europees Parlement

* dossier Schone lucht, klimaat en energie