China in het nieuwe vmbo examen aardrijkskunde
18/04/2008 16:33
KNAG
Hoe het zit met de bevolking, het ruimtegebruik en de waterhuishouding in China, dat moeten vmbo leerlingen weten bij het nieuwe examenprogramma aardrijkskunde. Dat staat in
'Kijk op een veranderende wereld', het nieuwe examenprogramma vmbo dat het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap (KNAG) op 18 april presenteerde aan het ministerie van OC?. Een geheel nieuw programma met veel aandacht voor gebieden dichtbij huis en veraf en voor de relatie mens - natuur. Naast de eigen woonomgeving, Nederland en Europa is gekozen voor zes kerngebieden in de wereld, te weten China, de VS, Rusland, Nigeria, Brazilië en het Midden-Oosten. Naast deze regio's staan de begrippen burgerschapsvorming en duurzame ontwikkeling centraal in het nieuwe examenprogramma. Die begrippen worden uitgewerkt in zes centrale vraagstukken uit onze samenleving: water, weer en klimaat, bronnen van energie, arm en rijk, bevolking en ruimte en grenzen en identiteit. De leerlingen bestuderen deze vraagstukken op verschillende ruimtelijke niveaus: ze beginnen praktisch in de eigen leefomgeving, zoomen dan uit naar Nederland en Europa en vervolgens naar twee van de zes genoemde wereldregio's.
Opvallende veranderingen in dit nieuwe programma zijn:
- meer aandacht voor gebieden;
- een betere balans tussen sociale en fysische geografie;
- geen wisselende examenonderwerpen meer;
- de atlas is verplicht op het examen;
- een eenvoudig aardrijkskundig onderzoek buiten de school hoort bij het schoolexamen.
Het nieuwe programma is tot stand gekomen in nauw overleg met vmbo docenten aardrijkskunde. Het is bedoeld voor de derde en vierde klas van het vmbo. Het KNAG hoopt dat het programma zo spoedig mogelijk kan worden ingevoerd.
Het KNAG wil met dit nieuwe programma laten zien waarin aardrijkskunde sterk is: de bestudering van gebieden in verandering. Aardrijkskunde is het verhaal over de relatie mens - natuur die op verschillende plekken op aarde verschillend vorm krijgt en steeds verandert. Aardrijkskunde is een vak dat jonge mensen opleidt tot zelfstandig denkende, kritische burgers over de wereld van vandaag en morgen. Niet alleen met kennis over zaken ver van huis als de situatie in China en de VS, maar ook met praktische zaken als kennis over de herkomst en het gebruik van water, energie en grondstoffen in je eigen leefomgeving.
http://www.knag.nl