Winaars 56e Nationale Metsel- en Voegwedstrijden
18/04/2008 15:45
Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB)
P E R S B E R I C H T
Harderwijk, 18 april 2008
WISSELPRIJZEN GAAN DIT JAAR NAAR ALMELO
Winnaars 56e Nationale Metsel- en Voegwedstrijden
Francisco Nieuwenhuis uit Almelo, leerling van het Pius X College in die plaats, is de landelijk winnaar van de 56e Nationale Metselwedstrijden van de Nederlandse baksteenindustrie. Op vrijdagmiddag 18 april ontving hij in Harderwijk de wisselprijs 'de Zilveren Troffel' uit handen van Yuri van Gelder, meervoudig nationaal kampioen / wereldkampioen turnen op de ringen. De WK-sportman van het jaar 2005 reikte ook de wisselprijs 'de Zilveren Voegspijker' uit aan de winnaar van de Nationale Voegwedstrijden. Dit is Bjorn Lubbers, eveneens uit Almelo, leerling-voeger bij BGA en werkzaam bij Voeg- en afwerkingsbedrijf Jan Lubbers in Almelo.
De prijsuitreiking in Harderwijk had als motto: "Metselen en voegen is topsport".
In de finale van de Nationale Metselwedstrijden, die op 14 april startte, eindigde als tweede Tommie Nas uit Wychen, leerling van het Mondiaal College (voorheen Maas Waal College) in Nijmegen. Derde werd Henrik Wullems uit Dalem, leerling van Scholengemeenschap Gomarus in Gorinchem. De winnaars komen uit een groep van twaalf VMBO-leerlingen Bouwkunde, als landelijke kandidaten geselecteerd in zeven regionale voorronden in de periode januari - medio maart.
Tweede in de finale van de Nationale Voegwedstrijden werd Kevin de Vries, evenals de winnaars afkomstig uit Almelo, leerling-voeger bij BGA en werkzaam bij Voegersbedrijf Jans Wildvank in Vriezenveen. Derde in deze voegwedstrijd werd Niek Eskes uit Grave, leerling-voeger bij BGA en werkzaam bij Van Dinther Bouwbedrijf BV in Schaijk.
De finale van de metselkampioenschappen is traditioneel gecombineerd met de nationale voegwedstrijden van de praktijkopleiding BGA (Bouwopleidingen Gespecialiseerde Aannemers). Deze voegkampioenschappen kennen geen regionale voorronden.
De deelnemers aan de finale ontvingen allen een certificaat en ook de traditioneel bij de finalewedstrijden behorende 'versierselen'. Ook kregen zij Stadsgedicht nr. 10 van de Harderwijkse stadsdichter Michel Martinus mee naar huis. Het gedicht "De poorten van Gabriël Lester en Freek Wampacq" (de ontwerpers van de sculpturen) gaat over het werkstuk van de finalewedstrijd en zal binnenkort officieel worden gepubliceerd.
De finaleopdracht was het metselen en voegen van 12 bakstenen sculpturen, samen geheten: "Poort van het Beekhuizerzand". Deze 'Poort', aan de Ceintuurbaan in Harderwijk, staat symbool voor bakens tussen stad en platteland. Het kampioenschap om het zilveren gereedschap onderscheidt zich van andere wedstrijden doordat het werkstuk blijft staan. KNB-voorzitter P.J.M. Wijman droeg deze vrijdagmiddag dan ook symbolisch het voltooide finalewerkstuk over aan de heer Henk Schipper, wethouder van cultuur van de gemeente Harderwijk, de instantie die het werkstuk verder zal beheren.
De deelnemers werden, evenals in de voorronden, tijdens de uitvoering van het finale werkstuk beoordeeld door een vakjury. Gekeken werd daarbij naar technische vaardigheden, zoals metseltechniek, bijzonder metselwerk en het vol- en schoonwerken. Andere criteria waren: beroepsuitstraling en werkplekverzorging.
Stimuleren vakmanschap
De Nationale Metsel- en Voegwedstrijden zijn een initiatief van het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB). Doel is het promoten van het metsel- en voegvak en het bevorderen van de instroom naar dit vakonderwijs. Naast het initiëren van de wedstrijden ondersteunt de georganiseerde baksteenindustrie via KNB ook op andere manieren het metselonderwijs. Zo organiseert KNB jaarlijks een Metsellerarendag, verzorgt stenensponsoring voor het metselonderwijs en ontwikkelt het nieuwe leermiddelen.
De 56e finale werd georganiseerd in nauwe samenwerking met kenniscentrum Fundeon in Harderwijk, de opleidingsbedrijven in de bouw en de VMBO-opleidingen Bouwtechniek. De metselbakstenen werden ter beschikking gesteld door baksteenfabrikant Rodruza in Nijmegen. Met de wedstrijd wordt aangesloten bij de landelijke Week van het Ambacht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten.
KNB
Het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB) is de brancheorganisatie voor de gehele Nederlandse baksteenindustrie. Het behartigt de collectieve belangen van de leden op het gebied van milieu, energie, grondstoffen, normeringen en de bouwpraktijk, verzorgt kennisoverdracht aan de scholings- en beroepspraktijk van ontwerper en verwerker en is actief op het terrein van sociale en technische zaken. KNB is gevestigd in het Keramisch Huis in Velp.
De Nederlandse baksteenindustrie produceert metselbaksteen, straatbaksteen en poreuze binnenmuursteen en heeft een omzet van circa 370 miljoen euro. In de baksteenindustrie zijn ca. 1.800 personen werkzaam. De indirecte werkgelegenheidseffecten (transport, ontwerp, verwerking) zijn een veelvoud daarvan.
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie/