ABVAKABO FNV

Rechter doet half mei uitspraak over KPN-werknemers

De rechter van de Haagse Rechtbank doet uiterlijk op 14 mei schriftelijk uitspraak in de zaak van 20 boventallig verklaarde KPN-werknemers en de vakbonden tegen KPN.
De boventallige KPN-medewerkers en de bonden hadden een kort geding aangespannen tegen KPN omdat deze het sociaal plan (heet bij KPN mobiliteitcao) niet juist toepast. Bij een reorganisatie binnen Wholesale & Operations, of beter gezegd een opheffing van de afdeling Projectmanagement, kregen circa 45 medewerkers een brief waarin werd verteld dat deze afdeling per 1 april, werd opgeheven en dat de medewerkers met ingang van die datum ook boventallig zijn. KPN heeft het voornemen de boventalligen per 1 mei te laten ontbinden via de kantonrechter. ABVAKABO FNV wil dat het sociaal plan wordt toegepast, omdat dan het CWI de ontslaggronden toetst.

Volgens ABVAKABO FNV moet KPN handelen in de geest van de mobiliteitcao. Volgens de mobiliteitcao kan KPN de arbeidsovereenkomst pas beëindigen na het verkrijgen van de ontslagvergunning van het CWI. ABVAKABO hecht veel waarde aan de ontslagtoets van het CWI, omdat er twijfel bestaat over de ontslaggronden.

Inmiddels hebben zich ook vanuit andere afdelingen binnen KPN leden gemeld. KPN wil ook deze werknemers ontslaan met de kantonrechter. De uitspraak van de rechter kan ook voor deze groep van belang zijn. Volgens advocaat Koos Weijers moet KPN bij iedere overtreding door de rechter een dwangsom opgelegd krijgen bij elke overtreding ten aanzien van een vakbondslid. Bij toekenning kan dit bedrag volgens Weijers oplopen tot zestig miljoen euro.