Gemeente Venlo


WWB-monitor: sterke daling uitkeringsgerechtigden

18-4-2008

In deze monitor laten we zien, hoe het WWB bestand van de gemeente Venlo zich in 2007 heeft ontwikkeld. Het meest opmerkelijke in 2007 is de daling van het WWB-bestand met 93 personen, van 2129 naar 2036. De dalende trend vanaf mei 2006 wordt hiermee voortgezet.

In de WWB-monitor wordt tevens de ontwikkeling en het rendement van respectievelijk de
poortwachtersfunctie, handhaving, reïntegratie, gesubsidieerde arbeid, zorg en dienstverlening belicht. Bovendien geeft de monitor aan wat al deze maatregelen kosten en wat de feitelijke stand van zaken is met betrekking tot reserves en voorzieningen.

Het WWB-bestand is zoals gezegd in 2007 verder gedaald met per saldo 93 personen. De stand per 1-1-2007 was 2129 en op 31-12-07 2036. De daling over 2007 is vergelijkbaar met de daling in 2006 (100 personen). De maanden september, oktober en november laten, in afwijking van het jaarbeeld, een tijdelijke stijging zien (30 personen). Dit is echter een eenmalige stijging als gevolg van het verstrekken van uitkeringen aan asielzoekers die onder het generaal pardon vallen. Laten we deze groep buiten beschouwing, dan zou het bestand met zelfs 123 personen gedaald zijn.

Door de inspanningen in het werkbedrijf Ronin en het plaatsen van mensen in participatiebanen zal binnen twee jaar het aantal uitkeringsgerechtigden met nog eens 150 tot maximaal 200 verminderen. Bovendien verwacht het college een extra verhoging van de uitstroom door de samenwerking binnen de keten in het Werkplein.

Om te voorkomen dat de plaatsingen slechts van korte duur zijn, is en wordt bij de (door)ontwikkeling van (nieuwe) reïntegratieproducten nadrukkelijk uitgegaan van het education first principe. Wethouder Testroote: We richten ons op duurzame deelname aan de arbeidsmarkt. Niemand is gebaat bij het draaideurprincipe, de klant niet en ook de maatschappij niet. Beter is het even extra aan de voorkant te investeren, in tijd en geld, zodat je iemand langdurig, want met goede toekomstkansen, aan het werk kan helpen.

Een nieuw traject dat de gemeente wil starten is onlangs onder de noemer Op de (Werk)ladder' aangeboden voor Europese aanbesteding. Het traject is gericht op mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt die momenteel niet, nauwelijks of zeer moeilijk bemiddelbaar zijn. Personen van wie verwacht wordt dat zij mogelijk, op lange termijn, aan het reguliere arbeidsproces kunnen deelnemen, maar daar nu nog niet aan toe zijn door psychische en/of lichamelijke beperkingen

Wethouder Testroote: Iedereen heeft recht op aandacht en begeleiding op weg naar de arbeidsmarkt. Ook de mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, of misschien wel júist zij. Ik zal nooit een groep mensen uitsluiten, of opgeven. Voor iedereen is er de juiste plek. Het is gewoon een kwestie van goed willen zoeken.

De activiteiten binnen het traject zullen vooralsnog gericht zijn op participatie en het voorkomen van sociaal isolement, om van daaruit de volgende stap op de werkladder te kunnen maken.

De duur van het traject wordt gesteld op maximaal 18 maanden. Gedurende die tijd gaat de klant minimaal 16 uren per week aan de slag. Na deze periode staat de klant een trede hoger op de werkladder: hij of zij moet in staat zijn deel te nemen aan activiteiten die behoren tot een hogere trede op de werkladder (minimaal zijnde arbeidsactivering).

Op basis van een intake door de casemanager wordt een maatwerktraject opgesteld. De klanten gaan aan de slag met een aantal basisvaardigheden zoals het opbouwen van werkritme, persoonlijke verzorging, het jezelf kunnen presenteren, sociale vaardigheden, werken in groepsverband, zelfstandig werken et cetera. Het is de bedoeling dat in 2008 ca. 75 personen een traject aangeboden krijgen.