Gemeente Enschede

Gemeente Enschede oefent in het kader van rampenbestrijding

Donderdag 17 april vond in de gemeente Enschede een rampenoefening plaats. Deze oefendag werd georganiseerd en begeleid door het COT, instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement, in samenwerking met de Hulpverleningsdienst en de gemeente Enschede. De oefening is onderdeel van een reeks oefeningen in de regio Twente.

's Ochtends was er voor alle deelnemers een workshop crisismanagement. 's Middags vond de oefening van de gemeentelijke actiecentra plaats. Het ging dus niet om een oefening met het bestuur of de hulpdiensten. Zowel in de workshop als in de oefening ging veel aandacht uit naar de taken van de diverse gemeentelijke processen en de relaties tussen deze processen onderling, maar ook met instanties buiten de gemeente. De oefening richtte zich op een grote brand in een horecagelegenheid in de binnenstad van Enschede. Verschillende aspecten speelden daarbij een rol: opvang regelen voor slachtoffers, zorgen voor evacuatie en opvang van omwonenden, registratie van slachtoffers, voorlichting aan pers en publiek, nazorg, schaderegistratie, etc. Ook externe bedrijven kregen met de oefening te maken. Zo moesten de deelnemers moesten daadwerkelijk bellen met een opvanglocatie, leveranciers van hekken, etc.

Circa 40 medewerkers van de gemeente hebben deelgenomen aan de COT-oefening. In totaal waren er ca. 65 mensen betrokken. De processen waar een gemeente mee te maken krijgt, zijn ondergebracht bij verschillende actiecentra. Deze actiecentra hanteren daarbij vastgestelde draaiboeken. Bijzonder aan deze oefening was dat alle actiecentra voor het eerst tegelijkertijd oefenden. Het COT komt nog met een uitgebreid verslag van de oefening.

18 april 2008