Gemeente Beek


Beekse familie op weg naar een zonnige en duurzame toekomst

Beek, 17 april 2008

De familie Lemmens uit Beek is één van de eerste families in Limburg die gebruik heeft gemaakt van de onlangs door het rijk ingestelde SDE-subsidie regeling (Stimulering Duurzame Energie). Sinds 2 april maakt de familie gebruik van de regeling die de stroom subsidieert die met zonnepanelen wordt opgewekt. De familie beschikt over 20 zonnepanelen op het dak van hun woning gelegen aan het Hoogland (Groot-Genhout).

zonnepanelen

De weg naar een energiezuinig huis begon een jaar geleden met het aanbrengen van HR++ glas, het vervangen van de warmteboiler, de verwarmingsketel en het isoleren van de inpandige garage. Afgelopen maand is gestart met fase 1 van het verder energiezuinig maken van het huis.

Onder fase 1 verstaat de familie het aanbrengen van de zonnepanelen. Op 2 april van dit jaar heeft de familie de zonnestroom installatie in gebruik kunnen nemen. Het maximaal toegestane vermogen in de SDE-regeling is 3500 wattpiek, hetgeen overeenkomt met een jaarlijkse productie van een kleine 3000 KwH. Een gemiddeld gezin verbruikt ongeveer 3500 KwH per jaar. De SDE-subsidie regeling bestaat uit een vergoeding voor elke geproduceerde KwH gedurende 15 jaar.

Nu fase 1 gerealiseerd is maakt het gezin zich op voor fase 2 zijnde de installatie van een zonneboiler en een warmtepomp.

Voor de zomervakantie zal fase 2 gerealiseerd zijn en zal het huis zijn omgetoverd tot een nagenoeg klimaatneutraal huis. Bijkomend voordeel is dat de familie Lemmens geen gas meer nodig zal hebben. De gasmeter zal na de zomervakantie worden verwijderd door de netbeheerder. Dan zullen naast de verbruikskosten ook de vaste kosten voor gas verleden tijd zijn. De familie Lemmens is daarmee een voorbeeldfamilie in het kader van het duurzame klimaat- en energiebeleid in Beek.