's Werelds eerste methode om risico's van allergenen in voedsel te bepalen

18 april 2008 - Het is in internationale en wetenschappelijke fora een en andermaal bevestigd: TNO heeft wereldwijd gezien de eerste en beste methode om de risico's van aanwezigheid van allergenen in voeding te beoordelen. Dit is te danken aan de lange tijd dat TNO hier aan werkt, maar ook aan multidisciplinaire samenwerking. Betere informatievoorziening over allergenen in voedsel is hard nodig, want nu is er veel onduidelijkheid.

Methodiek kan bijdragen aan regulering

De informatie op de verpakking over allergenen in voedsel is regelmatig onvolledig, onduidelijk en soms verwarrend. Dit komt doordat informatie over allergenen in voeding alleen vermeld hoeft te worden als die volgens de receptuur in het product zitten. Maar vaak komen allergenen onbedoeld via een zogenoemde kruisbesmetting in het product. De ene producent is zich daar niet van bewust en meldt daarover dan ook niets op het etiket; de andere producent sluit het risico van kruisbesmetting niet uit en meldt op het etiket: Dit product kan sporen bevatten van...

Waarschuwing Gezondheidsraad

Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit en van TNO blijkt dat er toch vaak allergenen in het product zitten terwijl dat niet de bedoeling is. De TNO-onderzoeken wezen uit dat bij sommige producten zelfs levensbedreigende situaties zouden kunnen voorkomen. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de Gezondheidsraad vorig jaar heeft gewaarschuwd dat de informatievoorziening over allergenen in voeding richting de consument verre van ideaal is.

Richtlijn op basis echte risico's

De voedingsindustrie zelf en de overheid onderschrijven dat verbetering nodig is. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft dit voorjaar een Voedingsnota uitgebracht waarin ook aandacht is geschonken aan allergenen in voeding als gevolg van kruisbesmetting. Het mooiste zou zijn als er een duidelijke richtlijn komt die aangeeft wanneer een allergeen wel of niet vermeld moet worden, gebaseerd op een beoordeling van de daadwerkelijke risico's. Voor die beoordeling kan men gebruik maken van de door TNO ontwikkelde methodiek.

Een uitgebreidere versie van dit artikel verschijnt in TNO Magazine van juni 2008.

TNO - markt_nieuws

Meer nieuwsberichten
TNO top 5

* De onderzoeksthema's van TNO

* Recente TNO rapporten

* TNO Wegwijzer

* MKB

* TNO magazine