Gemeente Meerssen


Boom als symbool voor CO2-besparing door compostering Gemeente Meerssen ontvangt boom van Essent Milieu

Afgelopen zaterdag 12 april werd de landelijke Compostdag gehouden. In het kader van deze dag heeft Essent Milieu een mooie boom beschikbaar gesteld aan één gemeente. Dit jaar ontvangt de gemeente Meerssen een flinke boom naar keuze. De gemeente mag zelf een plekje uitzoeken waar de boom geplant wordt.

De boom wordt aanstaande vrijdag 18 april om 11.30 uur in het bijzijn van de directeur Frans Föllings van Essent Milieu Zuid en wethouder Milieu John Ummels geplant op het nieuwe parkeerterrein bij Zorgcentrum de Wilgenhof (Pastoorslaan) in Bunde.

Waarom een boom
De gemeente Meerssen ontvangt de boom, omdat zij verder gaat dan alleen een landelijke compostactie. De gemeente stelt namelijk het hele jaar door gratis compost beschikbaar voor haar burgers. De boom staat symbool voor CO2-besparing. Als gemeente en burgers blijven doorgaan met het gescheiden inzamelen van gft-afval, kan Essent Milieu compost blijven maken. Door gft-scheiding en het gebruik van compost, dragen gemeente en inwoners actief bij aan beperking van de CO2-uitstoot en helpen zij de opwarming van de aarde tegen te gaan. Bovendien is compost een echt kringloopproduct en helpt het de kwaliteit van onze bodems te verbeteren.

Compost
Het verwerken van organisch afval tot compost en het gebruik van compost hebben een gunstig effect op het milieu. Verwerking en toepassing van compost beperken het vrijkomen van het broeikasgas CO2. Composteren is duurzaam, omdat de besparing op CO2 groter is dan de productie daarvan. Hoe dat kan? Heel simpel: het maken van compost vraagt uiteraard energie, maar het gebruik ervan voorkomt de inzet van nog veel meer energie.
* Compost vervangt kunstmest.

* Het produceren van kunstmest kost enorm veel energie.
* Compost legt koolstof vast in de bodem, waardoor er minder CO2-uitstoot is.
* Het gebruik van compost betekent dat er minder beregend hoeft te worden
* in droge tijden. Bovendien gaat de grondbewerking gemakkelijker,
* waardoor machines minder brandstof gebruiken.