European Union



Brussel, 17 april 2008

Concentraties: Commissie geeft Randstad groen licht voor geplande overname Vedior - onder voorwaarden

De Europese Commissie heeft, op grond van de EU-concentratieverordening, toestemming gegeven voor de geplande overname van Vedior door Randstad, twee Nederlandse HR-dienstverleners. Aan het besluit van de Commissie is de voorwaarde verbonden dat Randstad zijn toezegging uitvoert om al zijn activiteiten in Portugal af te stoten. De Commissie kwam tot de conclusie dat de - door deze toezegging aangepaste - transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

Randstad is internationaal actief als aanbieder van uitzendarbeid, wervings- en selectiediensten en andere HR-diensten. De onderneming is niet alleen in diverse Europese landen actief, maar ook in de VS, Canada en Azië.

Ook Vedior is internationaal actief als aanbieder van uitzendarbeid, wervings- en selectiediensten en andere HR-diensten, waarbij de nadruk ligt op professionals, executives en specialisten op het gebied van IT, zorg, accounting, techniek en onderwijs. Vedior is onder verschillende namen actief in talrijke Europese landen, maar ook in de VS, Canada, Australië, Azië, Zuid-Amerika en Afrika.

Een eerste marktonderzoek door de Commissie leerde dat de geplande operatie mededingingsbezwaren kon doen rijzen op de Nederlandse, Belgische en Portugese markten voor uitzendarbeid. Bij nader onderzoek bleek dat de partijen op de Nederlandse en Belgische markten betrekkelijk geringe gecombineerde marktaandelen hadden, dat op die markten geloofwaardige alternatieve concurrenten bestonden en dat de overschakelingskosten en de drempels voor markttoetreding laag waren.

Voor de Portugese markt kwam de Commissie echter tot een andere conclusie: daar zou de transactie, in haar oorspronkelijk aangemelde vorm, ernstige mededingingsbezwaren doen rijzen. Door de voorgenomen concentratie zou de marktleider samengaan met een van de beide nog resterende geloofwaardige concurrenten op deze markt. Daarbij zou er een marktstructuur ontstaan met één duidelijke marktleider met een aanzienlijk marktaandeel, één aanzienlijk kleinere concurrent en talrijke erg kleine concurrenten. Door de grote kloof tussen de marktleider en de overige, sterk gefragmenteerde concurrenten zou de fusieonderneming in deze marktstructuur een bepaalde mate van marktmacht kunnen krijgen - met minder keuze en hogere tarieven voor de klanten tot gevolg.

Om de bezwaren van de Commissie weg te nemen, bood Randstad aan om al haar activiteiten in Portugal af te stoten, inclusief een licentie op haar merknamen, alle materiële en immateriële activa en alle medewerkers. Na een markttest van de voorgestelde corrigerende maatregelen oordeelde de Commissie dat daarmee de mededingingsbezwaren konden worden weggenomen die zij bij haar eerste marktonderzoek had vastgesteld.
Meer informatie over deze zaak is te vinden onder: http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m100.html#m_5 009