Gemeente Utrecht
Aantal seksueel overdraagbare aandoeningen gelijk gebleven
Het aantal diagnoses van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) is in 2007 in de regio Utrecht nagenoeg gelijk aan 2006. Landelijk is er nog een stijging in de aantallen gevonden soa. De meest voorkomende soa in de regio Utrecht is chlamydia. Het aantal chlamydia diagnoses blijft hoog (406), maar stijgt niet meer. Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die meestal geen klachten geeft, maar (onbehandeld) bij vrouwen op lange termijn onvruchtbaarheid kan veroorzaken.
In totaal lieten 4614 mensen zich vorig jaar op een soa testen in de polikliniek van het UMC Utrecht. Dit is een lichte stijging (4%) ten opzichte van 2006. Landelijk is er een stijging van 13% in het aantal consulten en ook een lichte stijging in aantallen gevonden soa. In Utrecht is het totaal aantal gevonden soa in 2007 met 735 nagenoeg gelijk aan 2006 (747). Het percentage gevonden soa daalde van 15,5 in 2006 naar 14,7% in 2007. In Utrecht wordt al jaren een actief hiv-testbeleid gevoerd. HIerdoor is in 2007 maar liefst 95% van de bezoekers op hiv getest.
Chlamydia
Meest opvallend is dat het aantal gevallen van chlamydia ongeveer gelijk is gebleven, na enkele jaren van duidelijke stijging (258 in 2004, 379 in 2005 en 411 in 2006). Het aantal blijft echter onverminderd hoog (406). De GGD'en zetten zich dan ook actief in voor preventie en het voorkomen van verdere verspreiding. Van de chlamydia diagnoses in Utrecht is 55% gevonden in de leeftijdsgroep tot 25 jaar; in deze groep werd 41% van de totale soa gevonden. Landelijk steeg het absolute aantal chlamydia, het percentage positieve chlamydiatesten lijkt te stabiliseren.
Bezoekers van de soa-poli
Opvallend is dat meer mannen met homoseksuele contacten het afgelopen jaar de polikliniek hebben bezocht (561 in 2007 ten opzichte van 439 in 2006). Van de mensen die een bezoek brengen aan de soa-poli is 45% jonger dan 25 jaar.
Soa-bestrijding
De soa-bestrijding is een samenwerking tussen de drie GGD'en in de regio Utrecht en het UMC. De soa-bestrijding richt zich met name op risicogroepen (jongeren, mannen met homoseksuele contacten, prostituees, prostituanten, mensen met wisselende seksuele contacten, drugsverslaafden, migranten en asielzoekers). Deze groepen kunnen zich laten testen bij de soa-polikliniek in het UMC Utrecht. Iemand die zich wil laten testen op soa kan ook terecht bij zijn of haar huisarts. Sinds januari 2007 is er ook een soa-testpunt in Amersfoort, waar mensen zonder klachten zich kunnen laten screenen op soa's. In 2007 ondergingen 175 mensen hier een soa-onderzoek; bij 4,6% van hen werd een soa gevonden.
Preventie
De drie GGD'en voeren ook gezamenlijk preventie-activiteiten uit. Voorbeelden hiervan zijn voorlichtingsactiviteiten op het Midzomergrachtfestival en het regionale project 'Rubbers on', waarbij jonge vrouwen voorgelicht worden over soa's als ze naar de apotheek gaan voor anticonceptie. Ook wordt drie jaar lang (tot 2009) voorlichting gegeven op ROC Midden Nederland in Utrecht, in combinatie met chlamydia screening.
Gemeente Utrecht