Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Gezamenlijk persbericht van Milieucentrum Amsterdam, de Milieufederaties van Flevoland, Noord-Holland en Utrecht, Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.


17 april 2008

Ontwikkelingsperspectief Markermeer-IJmeer is goed nieuws voor natuur en landschap

De natuur- en milieuorganisaties zijn blij met het uitdagende groenblauwe Ontwikkelingsperspectief voor het Markermeer-IJmeer dat is opgesteld door de betrokken overheden en een aantal maatschappelijke organisaties. De kern is dat het Markermeer en het IJmeer in de toekomst moeten uitgroeien tot het vitale Blauwe Hart van Nederland, een ecologisch veerkrachtig systeem dat van internationale waarde is en blijft.

Milieucentrum Amsterdam, de Milieufederaties van Flevoland, Noord-Holland en Utrecht, Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn verheugd over de brede erkenning van de noodzaak tot eigenstandige investering in natuur- en landschapswaarden, ongeacht eventuele ontwikkelingsmogelijkheden voor infrastructuur of verstedelijking. Deze investering is niet alleen nodig om de Europese natuurwaarden veilig te stellen. Een gezond, aantrekkelijk en toegankelijk IJmeer-Markermeer is ook van groot belang voor het groeiend aantal inwoners van de Noordvleugel en het vestigingsklimaat van de Randstad. Het is voor het eerst dat dit in een gebiedsproces van deze omvang gebeurt.

De uitkomsten van het Ontwikkelingsperspectief sluiten aan bij de uitkomsten van de 7e Noordvleugelconferentie (december 2007): duurzaam behoud van kenmerkende landschappen in de Metropoolregio Amsterdam, ter versterking van de leefbaarheid en daarmee de internationale concurrentiepositie. Het vormt tevens een veelbelovende invulling van het blauwe hart van de ruimtelijke visie van bovengenoemde natuur- en milieuorganisaties: de Groenblauwe Vlinderstrik, met de vlindervormige aaneenschakeling van bestaande en te ontwikkelen natuur- en recreatiegebieden in de noordelijke Randstad.

Ondanks het feit dat er 25 miljoen euro beschikbaar is gesteld om proeven met natuurontwikkeling uit te voeren, hebben de natuur- en milieuorganisaties nog wel een aantal zorgen voor de toekomst. Zo is er naar schatting 500 miljoen nodig voor een duurzame ecologische ontwikkeling van het Blauwe Hart. Deze middelen zijn nog niet vrijgemaakt en gereserveerd.

Daarnaast zijn IJmeer en Markermeer onderdeel van het grotere IJsselmeer en dient het Ontwikkelingsperspectief te worden afgestemd met ondermeer de nog vast te stellen natuurdoelen van de desbetreffende Natura2000-aanwijzingsbesluiten en het peilbeheer van het Beleidskader IJsselmeergebied.

En last but not least is daar de onvermijdelijke confrontatie met de nog lopende studies omtrent verstedelijkingsmodellen voor Almere, binnen- of buitendijks, en de bijbehorende infrastructurele ontsluiting. De natuur- en milieuorganisaties pleiten daarbij voor het leidend zijn van de uitkomsten van het Ontwikkelingsperspectief. Ofwel, behoud en versterking van de natuurlijke en landschappelijke kwaliteiten van een open en toekomstbestendig IJmeer en Markermeer.

Noot aan de redactie:

De groenblauwe Vlinderstrik is o.a. te downloaden via: http://www.natuurenmilieuflevoland.nl/index.php?id=416&oldid=

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

- mevrouw V. Dam, directeur Natuur en Milieu Flevoland, telefoon 06 12664827;
- de heer P. de Nobel, beleidsmedewerker Milieufederatie Noord-Holland & secretaris Groene Noordvleugel samenwerking, telefoon 06 22108332.


---- --