Consumentenbond
---
16 april 2008
Wel vitamines in groenten
De Telegraaf opende woensdag 16 april met het bericht dat er in
groenten steeds minder vitamines en mineralen zitten. Het verhaal is
grotendeels gebaseerd op een oud onderzoek van de Consumentenbond, dat
bovendien uit zijn verband is gerukt. De conclusie dat de hoeveelheid
vitamine in diverse groenten in de loop der jaren is afgenomen kan de
bond niet onderschrijven. Hetzelfde geldt voor het eventuele verband
met het aantal gevallen van kanker en diabetes.
In 2005 deed de Consumentenbond onderzoek naar mogelijke verschillen
tussen biologische en reguliere groente. Daarbij kwamen nauwelijks
significante verschillen aan het licht. In dat onderzoek is ook het
vitamine C-gehalte gemeten. In de Telegraaf worden die metingen door
de Vereniging tot behoud van boer en milieu vergeleken met gegevens
uit de NEVO-tabel (een naslagwerk voor voedingskundigen). Dat is
appels met peren vergelijken, omdat de versheid van de groenten een
grote rol speelt. De hoeveelheid vitamine C neemt namelijk sterk af
naarmate de groenten langer bewaard worden. Daarnaast spelen ook
andere aspecten een rol, zoals de analysemethode en het jaargetijde
waarin de groente wordt onderzocht.
Stoomgroenten
In 2007 deed de Consumentenbond nog onderzoek naar voorverpakte
stoomgroenten. Daarbij werd juist een heel hoog gehalte aan vitamine C
aangetroffen.