Verkeerseducatie op basis- én voortgezet onderwijs noodzaak (2)
17/04/2008 17:19
Veilig Verkeer Nederland
Vandaag hebben circa 200.000 basisschoolleerlingen het schriftelijk Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland gemaakt. Bijna alle leerlingen uit groep 7 en/of 8 van alle basisscholen in Nederland hebben er aan meegedaan. Dit jaar hebben tevens circa 1000 scholieren uit het voortgezet onderwijs het examen gemaakt. Hiermee wil Veilig Verkeer Nederland laten zien dat verkeerseducatie niet na de basisschool moet stoppen; ook op het voortgezet onderwijs is verkeerseducatie noodzakelijk.
Uitslag: verkeerskennis beter bij basisschoolleerlingen
De resultaten van de basisschoolleerlingen en de scholieren van het voortgezet onderwijs zijn vergeleken en daaruit is gebleken dat de basisschoolleerlingen het Verkeersexamen beter hebben gemaakt. Dat de kennis bij de scholieren van het voortgezet onderwijs minder is, komt omdat kennis afzakt als je het niet bijhoudt. Permanente verkeerseducatie, dus ook op voortgezet onderwijs, is van belang.
Het slagingspercentage van de basisschoolleerlingen is gemiddeld 88,5% (na herexamen 97%). Van de scholieren van het voortgezet onderwijs is 76% in één keer geslaagd. Positieve uitschieters bij de scholen voor voortgezet onderwijs waren de Scholengemeenschap Huizermaat in Huizen en het Van Lodensteincollege in Amersfoort. Deze scholen hadden vandaag een slagingspercentage van 89%.
Theorie én praktijk
Kinderen moeten ook na de basisschool blijven oefenen en gewezen blijven worden op onveilige situaties en hoe daarmee om te gaan. Juist in de leeftijdsgroep 12 - 15 jaar gaan kinderen grotere afstanden fietsen zonder begeleiding van ouders/verzorgers. Ze komen vaker op plekken waar ze nooit eerder geweest zijn en krijgen vaker te maken met ingewikkelde verkeerssituaties. Het blijft voor kinderen in deze leeftijd moeilijk om gecompliceerde situaties te overzien en daar adequaat naar te handelen. In de leeftijdsgroep 12 - 15 jaar is vooral verkeerseducatie over onveilige punten die ze tegenkomen en educatie over verkeersveilig gedrag belangrijk.
Ernstige ongevallen met fietsende kinderen gebeuren vrijwel altijd bij aanrijdingen met auto's en vrachtauto's. De grootste piek voor verkeersongevallen bij kinderen ligt rond de 15 jaar.
http://www.veiligverkeernederland.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,