Provincie Limburg

Persberichten

Ondertekening intentieverklaring mantelzorg en werk Donderdag 17 april ondertekenden vertegenwoordigers van de Hogeschool Zuyd, het MKB Limburg, de Thuiszorg Midden-Limburg, de gemeente Valkenburg, de gemeente Weert en de Provincie Limburg de intentieverklaring Mantelzorg en Werk. Met het ondertekenen van deze intentieverklaring, onderschreven de partners dat werkende mantelzorgers de komende jaren een speerpunt in hun personeelsbeleid zal zijn. De intentieverklaring maakt deel uit van het project Baanbrekend. Dit project ontwikkelt instrumenten voor zowel mantelzorgers als werkgevers. Instrumenten die bijdragen aan het verbeteren van de combinatie mantelzorg en werk.

De afgevaardigden die hebben ondertekend zijn:

- Provincie Limburg: mw. O. Wolfs (gedeputeerde)
- Gemeente Valkenburg: dhr. M. Eurlings (burgemeester)
- MKB- Limburg: dhr. W. Houben (algemeen secretaris)
- Gemeente Weert: dhr. H. Coolen (wethouder)
- Zorggroep Noord- en Midden Limburg: dhr. P. Pennings (lid raad van bestuur)

- Hogeschool Zuyd: mevr. M. Dunnewijk (lid college van bestuur)

Baanbrekend is een samenwerkingsproject van de Thuiszorg Midden-Limburg, Regionaal Coördinatiepunt Vrijwillige Thuishulp en Mantelzorgondersteuning Midden Limburg, Hastijns en het Huis voor de Zorg. Het project Baanbrekend wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ministerie van OC&W (Directie Emancipatie) en de Provincie Limburg.

Meer dan 2,4 miljoen mensen in Nederland verlenen meer dan acht uur per week, of langer dan drie maanden hulp aan familie, vrienden of buren. Ruim 1,3 miljoen van hen combineert dat met een betaalde baan. Deze medewerkers zien zich vaak genoodzaakt om:
* op het werk of tijdens pauzes met instanties te bellen die alleen op kantoortijden geopend zijn;

* kortdurende verlofdagen op te nemen;

* zich af te melden voor activiteiten en vergaderingen die buiten kantoortijden vallen;

* zich sneller ziek te melden met klachten van stress zoals hoofdpijn en slaapstoornissen.

In veel gevallen stappen deze medewerkers pas naar hun leidinggevende of personeelsfunctionaris als het balanceren tussen arbeid en mantelzorg niet meer vol te houden is. Bijvoorbeeld omdat de collega´s zich niet langer flexibel op willen stellen, of omdat de vakantiedagen op zijn.

De verwachting is dat, mede gezien de vergrijzing, het aantal mantelzorgers de komende jaren alleen maar toe zal nemen. Dat betekent dat leidinggevenden en personeelsfunctionarissen steeds vaker te maken krijgen met medewerkers die werk en mantelzorg moeten combineren. En dat medewerkers op enig punt in hun loopbaan deze combinatie moeten zien uit te voeren en vol te houden zolang als nodig is.

Alle reden om te kijken wat en hoe deze combinatie van werk en mantelzorg voor alle partijen het best kan functioneren. Met andere woorden; hoe houdt het bedrijf gemotiveerde en fitte medewerkers aan zich gebonden en hoe wordt de medewerker in staat gesteld de combinatie van mantelzorg en werk op een bevredigende manier uit te voeren. Voor de Provincie Limburg betekent de invulling van de intentieverklaring concreet, dat de maatregelen die er voor mantelzorgers in de organisatie zijn, meer bekendheid bij de medewerkers zullen krijgen.

17-4-2008 14:29