Voedingcentrum
16 april 2008
Geen vitamineprobleem
16 april 2008
De Telegraaf meldde vanmorgen op de voorpagina dat er een groot
probleem is met het aantal vitamines in groenten. Onder andere door
mestinjecties in de bodem zouden er veel minder vitamines en mineralen
in groenten zoals broccoli en sla zitten. Het Voedingscentrum vindt de
wetenschappelijke waarde van het artikel erg twijfelachtig. De
conclusies worden gebaseerd op beperkte gegevens. Verder zijn er uit
andere grote onderzoeken geen aanwijzingen dat er in Nederland sprake
zou zijn van een vitaminetekort. Ook wordt er een probleem gemaakt van
het feit dat er minder selenium in groenten zit. Of dat zo is of niet,
groenten zijn al geen belangrijke bron van selenium. Bijvoorbeeld
vlees en vis zijn dit wel.
Het grote artikel in De Telegraaf heeft tot onrust geleid. De
verplichte mestinjecties in Nederlandse landbouwgrond zouden zo
schadelijk zijn voor de groenten dat het aantal mineralen en vitamines
in groenten enorm terugloopt. Voor dit laatste wordt als bewijs een
tabel getoond. Het Voedingscentrum vindt het artikel niet goed, onder
meer omdat die tabel veel vragen oproept. Er worden twee jaartallen
getoond, 2001 en 2006, waaruit duidelijk wordt dat in 2006 veel minder
vitamine C in groenten is aangetroffen. Voor 2001 wordt als bron de
NEVO-tabel gebruikt, voor 2006 een onderzoek van de Consumentenbond.
De vraag is of beide onderzoeken dezelfde analysemethode hebben
gebruikt en dus met elkaar vergeleken mogen worden. Ook is het de
vraag of het om monsters gaat die met elkaar vergeleken kunnen worden.
Vitaminegehaltes in een product kunnen sterk van elkaar verschillen,
bijvoorbeeld afhankelijk van het tijdstip van oogsten en de manier van
bewaren. Vooral bij vitamine C kan dit grote effecten hebben. Al met
al lijkt het artikel appels met peren te hebben vergeleken.
Fruit
Verder is het zo dat in het artikel wordt gesuggereerd dat de
Nederlander een tekort aan vitamines heeft. Daarvoor bestaan geen
duidelijke aanwijzingen uit recent onderzoek, zoals het nationale
voedselconsumptieonderzoek en bloedonderzoek. Ook wordt nergens in het
artikel gemeld dat er genoeg andere bronnen van vitamine C zijn, zoals
aardappelen en fruit. Verder wordt veel aandacht besteed aan het
tekort aan andere vitamines (zoals A) en mineralen (zoals chroom en
selenium). Er worden daarbij echter geen cijfers en gegevens genoemd.
Ook hiervoor geldt dat er uit onderzoeken geen aanwijzingen zijn dat
er in Nederland tekorten zijn, behalve misschien voor bepaalde
groepen, maar dat staat nog niet vast. Momenteel bekijkt een commissie
van de Gezondheidsraad of Nederlanders voldoende vitamines en
mineralen binnenkrijgen. Tot slot legt het artikel relaties tussen
vitaminetekorten en ziektes als kanker en diabetes. Op basis van
alleen de genoemde gegevens en resultaten van wetenschappelijk
onderzoek kan deze conclusie niet worden getrokken.