Voedingcentrum


16 april 2008


Geen vitamineprobleem

16 april 2008

De Telegraaf meldde vanmorgen op de voorpagina dat er een groot probleem is met het aantal vitamines in groenten. Onder andere door mestinjecties in de bodem zouden er veel minder vitamines en mineralen in groenten zoals broccoli en sla zitten. Het Voedingscentrum vindt de wetenschappelijke waarde van het artikel erg twijfelachtig. De conclusies worden gebaseerd op beperkte gegevens. Verder zijn er uit andere grote onderzoeken geen aanwijzingen dat er in Nederland sprake zou zijn van een vitaminetekort. Ook wordt er een probleem gemaakt van het feit dat er minder selenium in groenten zit. Of dat zo is of niet, groenten zijn al geen belangrijke bron van selenium. Bijvoorbeeld vlees en vis zijn dit wel.

Het grote artikel in De Telegraaf heeft tot onrust geleid. De verplichte mestinjecties in Nederlandse landbouwgrond zouden zo schadelijk zijn voor de groenten dat het aantal mineralen en vitamines in groenten enorm terugloopt. Voor dit laatste wordt als bewijs een tabel getoond. Het Voedingscentrum vindt het artikel niet goed, onder meer omdat die tabel veel vragen oproept. Er worden twee jaartallen getoond, 2001 en 2006, waaruit duidelijk wordt dat in 2006 veel minder vitamine C in groenten is aangetroffen. Voor 2001 wordt als bron de NEVO-tabel gebruikt, voor 2006 een onderzoek van de Consumentenbond. De vraag is of beide onderzoeken dezelfde analysemethode hebben gebruikt en dus met elkaar vergeleken mogen worden. Ook is het de vraag of het om monsters gaat die met elkaar vergeleken kunnen worden. Vitaminegehaltes in een product kunnen sterk van elkaar verschillen, bijvoorbeeld afhankelijk van het tijdstip van oogsten en de manier van bewaren. Vooral bij vitamine C kan dit grote effecten hebben. Al met al lijkt het artikel appels met peren te hebben vergeleken.

Fruit

Verder is het zo dat in het artikel wordt gesuggereerd dat de Nederlander een tekort aan vitamines heeft. Daarvoor bestaan geen duidelijke aanwijzingen uit recent onderzoek, zoals het nationale voedselconsumptieonderzoek en bloedonderzoek. Ook wordt nergens in het artikel gemeld dat er genoeg andere bronnen van vitamine C zijn, zoals aardappelen en fruit. Verder wordt veel aandacht besteed aan het tekort aan andere vitamines (zoals A) en mineralen (zoals chroom en selenium). Er worden daarbij echter geen cijfers en gegevens genoemd. Ook hiervoor geldt dat er uit onderzoeken geen aanwijzingen zijn dat er in Nederland tekorten zijn, behalve misschien voor bepaalde groepen, maar dat staat nog niet vast. Momenteel bekijkt een commissie van de Gezondheidsraad of Nederlanders voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen. Tot slot legt het artikel relaties tussen vitaminetekorten en ziektes als kanker en diabetes. Op basis van alleen de genoemde gegevens en resultaten van wetenschappelijk onderzoek kan deze conclusie niet worden getrokken.