Gemeente Schiedam


April

Handen ineen tegen zwerfafval

16 april 2008

In een serie artikelen belichten we elke maand een onderwerp rond het omgaan met afval. Hoe wordt afval ingezameld in Schiedam? Wat kan er beter en wat doen de gemeente en IRADO daaraan?

Afval is er in allerlei vormen. Op de vraag welke vorm van afval de meeste ergernis wekt antwoorden Ursula Rutten en Bobby Scheepe eensgezind zwerfvuil. Ursula en Bobby zijn de wijkprocesmanagers van de gemeente Schiedam voor de wijken Oost en West. Zij zijn vanuit de gemeente het aanspreekpunt voor bewoners en bewonersorganisaties. Gelukkig hebben ze niet alleen maar te maken met klachten; er zijn ook best veel positieve ontwikkelingen te melden als het gaat om afval en hoe de buitenruimte erbij ligt.

Het leefbaarheidsonderzoek, dat kort geleden is gepubliceerd, onderschrijft de geluiden die worden gehoord: samen met hondenpoep staat zwerfvuil bovenaan de lijst van ergernissen. Maar waar komt dat vuil eigenlijk vandaan? Heel verschillend, zegt Ursula, Sommige mensen zijn gewoon slordig. Hebben ze op een bankje lekker in de zon iets gegeten of gedronken en laten ze de rommel gewoon achter. Terwijl het toch een kleine moeite is om de verpakkingen in een afvalbak te gooien, die meestal dicht in de buurt te vinden is. Verder gebeurt het nog wel eens dat een vuilniszak niet goed is dichtgebonden of kapot wordt gepikt door de meeuwen. Dat laatste komt Bobby Scheepe in de wijk West gelukkig steeds minder tegen. Daar zijn al enige tijd ondergrondse afvalcontainers. We zien dat daardoor het zwerfvuil voor een heel groot deel is afgenomen. Op een paar plekken speelt het probleem nog wel, maar we hopen dat we door extra aandacht ook daar snel een verbetering zullen zien. In Oost komen ook ondergrondse containers. Die zullen in fases worden geplaatst. Ursula: Dat kan vrij snel, maar het is een klus die in zijn geheel wel een aantal maanden in beslag zal nemen.

Afval is er in allerlei vormen. Op de vraag welke vorm van afval de meeste ergernis wekt antwoorden Ursula Rutten en Bobby Scheepe eensgezind zwerfvuil.
Ursula Rutten (l) en Bobby Scheepe (r)
Foto: Jan van der Ploeg

De wijkprocesmanagers zijn zelf regelmatig in hun wijken te vinden, maar ze zien en horen natuurlijk niet alles. Bobby Scheepe: We kunnen gelukkig rekenen op een prima samenwerking met de bewonersverenigingen: de BVSW in West en de BVSO in Oost. Zij verzamelen de klachten uit de wijk en spelen die door aan de gemeente en Irado. Samen met de bewoners zijn zij onze ogen en oren.

Het is trouwens niet zo, dat bewoners alleen maar klagen., zegt Ursula, Er zijn er ook die zelf de handen uit de mouwen steken. Denk bijvoorbeeld aan de ZAPers. Zwerf Afval Pakkers, verduidelijkt Bobby, Dat zijn mensen die regelmatig de wijk intrekken om zwerfafval op te ruimen. Daar hebben we heel veel waardering voor. Nog beter is het natuurlijk, als er geen rommel op straat wordt gegooid. Thuis Op Straat, dat wekelijks allerlei activiteiten voor kinderen organiseert, helpt een handje. Na de activiteiten ruimt iedereen samen het plein op. Jong geleerd is oud gedaan.

Een ander goed initiatief is een tijdje geleden genomen in de omgeving van de Dieselstraat en de Daltonstraat. Ursula: Veel mensen hebben de kelder of de schuur nog overbodige oude spullen liggen. Je kent het wel: je wilt er wel van af, maar het komt er maar niet van om ze weg te brengen naar het afvalbrengstation. In samenwerking met de bewoners heeft de SWS (Stichting Welzijn Schiedam) in samenwerking met de BVSO een leuke dag georganiseerd. Het doel was de straat opruimen, maar er was ook een terrasje, waar bewoners elkaar gezellig konden ontmoeten. Irado had die dag een container voor grofvuil geplaatst, waar iedereen zijn overtollige spullen in kon gooien. Drie vliegen in één klap: alle kelders en schuren werden opgeruimd, de straat lag er mooier bij en het was nog gezellig ook!