Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

De Waaier wordt Daltonschool Pierre Bayle

Op woensdag 9 april werd de eerste paal van de Brede School geslagen, waarmee de bouw definitief van start is gegaan. De heipaal was ruim twintig meter lang en door de leerlingen van de Openbare Basisschool De Waaier voorzien van prachtige tekeningen.

Dat was de entourage van het feest rond de 1e paal voor de bouw van de Brede School aan het Paradijsplein in de wijk Nieuw Crooswijk. De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens, deelgemeentebestuurder Michel de Visser en de leerlingen Sara en Amal van De Waaier kropen in de heistelling om hun 1e paal met forse klappen in de Crooswijkse grond te slaan. Een daverend applaus en een driewerf Hoera van de ruim honderd kinderen, ouders en belangstellenden was de beloning voor het viertal. Over 14 maanden is het gebouw klaar en kan de Openbare Basisschool de Waaier onder de nieuwe naam Daltonschool Pierre Bayle in het gebouw. Naast de basisschool komen in het gebouw het Maatschappelijk Werk Prins-Alexander en het kinderdagverblijf Irene. Ik ben niet alleen blij dat ik in de wijk waar ik geboren ben deze eerste paal mag slaan, maar ook met de komst van deze nieuwe Brede School. Goed onderwijs is heel belangrijk voor de jeugd. Jullie zijn de toekomst van onze stad, aldus wethouder Jantine Kriens. Portefeuillehouder Michel de Visser van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk wees op het belang het maatschappelijk werk, het kinderdagverblijf en de voor- en naschoolse opvang binnen de muren van deze nieuwe Brede School. Het wordt een school voor de wijk, maar ook van de wijk, zei algemeen directeur Han de Jonge van De Waaier.

Kleurige fotodoeken

De leerlingen van De Waaier hadden doeken gemaakt, waarop de sloop van de oude school, de verhuizing naar de tijdelijke locatie en de nieuwe school zijn afgebeeld. Deze kleurige fotodoeken krijgen een plaatsje tegen de hekken van het bouwterrein. Tijdens het slaan van de eerste paal lazen leerlingen van De Waaier korte gedichten voor uit hun gedichtenboekje, dat na afloop gratis aan alle belangstellenden werd uitgedeeld. Algemeen directeur Han de Jonge moest nog even de handen uit de mouwen steken om een schatkist met wensen voor de toekomst van de leerlingen op het bouwterrein te begraven.

Pierre Bayle

De naam van de Openbare Basisschool De Waaier wordt ná de verhuizing naar de nieuwe school de Daltonschool Pierre Bayle. In 2006 was het driehonderd jaar geleden dat Pierre Bayle in Rotterdam overleed. Hij was één van de meest invloedrijke filosofen van de vroege Verlichting. Hij pleitte voor religieuze tolerantie, wat in die tijd ondenkbaar was. Hoewel Bayles werken zeer controversieel waren, had hij een groot publiek in heel Europa. Bayle vluchtte in 1681 vanuit Frankrijk naar Rotterdam, omdat hij in het katholieke Frankrijk zijn leven niet zeker was. In Rotterdam groeide hij uit tot een groot filosoof. Zijn meesterwerk is de Dictionaire historique et critique (1697). Vandaag de dag zijn Bayles ideeën zeer actueel in een stad waar mensen met verschillende religieuze achtergronden samen leven.In Rotterdam is lang slordig omgegaan met Bayles nalatenschap, maar daar komt langzaam verandering in. Begin 2008 is de Stichting Pierre Baylemonument opgericht, die zich sterk maakt voor een monument van Pierre Bayle in Nieuw Crooswijk. Kunstenaar Paul Cox heeft de mogelijkheid van een monument onderzocht en een schetsontwerp gemaakt.

Pierre Bayle-monument

Crooswijk is gekozen als locatie voor een Pierre Bayle-monument, omdat op de Algemene Begraafplaats zich resten bevinden van Bayles graf. De wijk ondergaat de komende jaren een grootscheepse herstructurering waar de bewoners zich opnieuw tot elkaar moeten verhouden.

Paul Cox stelt een monument voor dat bestaat uit een in de omgeving geïntegreerd teksthuis, een poortgebouw, en een serie bronzen banken met het portret van Bayle; le Philosophe de Rotterdam. Al deze elementen bieden een plaats om na te denken of te praten over tolerantie, over samenleven met elkaar. Zeker in een wijk waarvan de sociale samenhang zo verandert door de herstructurering is behoefte aan plaats voor ontmoeting.

Dagelijks bestuurder Michel de Visser (links) en wethouder Jantine Kriens (rechts) sloegen woensdag 9 april de 1e paal voor de Daltonschool Pierre Bayle (Foto: Karin Oppelland)