Gemeente Groningen

Werkzaamheden parkeergarage Damsterdiep hervat
De werkzaamheden voor de bouw van de parkeergarage Damsterdiep worden deze week hervat. Het werk is begin maart gestaakt vanwege verzakking van de grond in de omgeving.

Uit onderzoek is gebleken dat de wijze waarop de funderingspalen van de parkeergarage zijn aangebracht de oorzaak moet zijn van het verzakken van een aantal panden naast de bouwput. Er worden proefboringen gedaan die zijn omgeven met allerlei metingen. Zo ontstaat er een precies beeld van wat er in de grond gebeurt. Met de uitkomsten van deze boringen verwachten de deskundigen voldoende informatie te hebben om te kunnen aangeven hoe er verder kan worden gebouwd.

Trillingsarm
Nadat begin maart dit jaar ruim 400 van de 1500 funderingspalen van de parkeergarage waren geboord, staakte de gemeente het werk. De grond in de omgeving was verzakt. Dat was een verrassing omdat de gekozen bouwmethoden trillingsarm waren. De afgelopen weken zijn gebruikt om vast te stellen wat de oorzaak van de verzakking is. Hiervoor is het hele bouwproces sinds 1 november stap voor stap geanalyseerd om mogelijke oorzaken te kunnen uitsluiten.

Holle boor
De gemeente gaat ervan uit dat de wijze waarop de funderingspalen van de parkeergarage worden aangebracht de oorzaak van de verzakking is. Voor het aanbrengen van de funderingspalen wordt telkens een gat geboord van 27 meter diep met een holle boor. In de schacht wordt vervolgens een paal van twintig meter geplaatst waarna de overige ruimte rondom de paal met beton wordt opgevuld.

Paalkop
Hierna wordt de boor verwijderd en vloeit het beton verder tot ongeveer zeven meter onder het maaiveld. Dat is het niveau waar de bovenkant van de palen in de grond zit. De bovenkant van de paal wordt in een volgende fase verwerkt in de garagevloer. De verwachting is dat in deze laatste zeven meter tussen de paalkop en het maaiveld de oorzaak van de verzakking ligt. Dit gedeelte wordt alleen opgevuld met grond. De hoeveelheid gaten zou hierdoor de eerste zeven meter van de grond `slapper' maken met als gevolg verzakking in de omgeving.

Boorpaal
Om de conclusie te toetsen en proefondervindelijk na te gaan wat de oplossing kan zijn, zijn er deze week een aantal proefboringen. Zo kan exact worden nagegaan wat er in de grond gebeurt, zowel vooraf, tijdens als na het inbrengen van een boorpaal. Met de uitkomsten van deze boringen verwachten de deskundigen voldoende informatie te hebben om te kunnen aangeven hoe er verder kan worden gebouwd. Meer informatie op de website damsterdiep.groningen.nl.
Gepubliceerd op: woensdag 16 april 2008