Technologie Stichting STW

Geen katheter meer bij plasproblemen

donderdag 3 april 2008

Goedaardige prostaatvergroting of Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) treft veel mannen op leeftijd. Een vergrote prostaat kan vaak de plasbuis dichtdrukken. Om de belemmering van de plasstraal te meten, wordt nu een katheter in de plasbuis geschoven. Aan het Erasmus MC vond Tim Idzenga een manier om de weerstand van de plasbuis te meten met geluid. Met een microfoon onder het scrotum kon hij het geluid van de plasstraal meten. Het geluidsspectrum hing samen met de mate waarin de plasbuis dichtgedrukt was. Het bedrijf IQ+ Medical BV gaat een commercieel systeem ontwikkelen.

Mannen op leeftijd krijgen soms plasproblemen. In veel gevallen komt dat door een meestal goedaardige prostaatvergroting, Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH). De zwakke straal urine hoeft echter niet altijd het gevolg te zijn van een prostaatvergroting. Het kan ook komen door een zwakke blaas, waartegen geen prostaatoperatie helpt.

In geval van het vermoeden van BPH worden bij een patiënt de urinestroom en de blaasdruk gemeten door een katheter via de plasbuis in de blaas te schuiven. Dat onderzoek is tijdrovend, niet zonder infectiegevaar, onaangenaam, en wordt slechts bij een deel van de patiënten met BPH-klachten uitgevoerd. Er is dus vraag naar een meetmethode om eenvoudig en zonder pijn de mate van dichtdrukken van de plasbuis en de locatie ervan te bepalen.

Tim Idzenga kwam op het idee het geruis van de urinestroom in de plasbuis te nemen als maatstaf voor de doorstroming. Het meten deed hij door een microfoon tegen het perineum (tussen scrotum en anus) te drukken, en te kijken of het frequentiespectrum van het geluid samenhangt met de vernauwing van de plasbuis. Dat blijkt te kloppen. Uit het opgenomen plasgeluid kan de mate van vernauwing worden afgeleidt.

In samenwerking met IQ+ Medical BV zal voor deze vinding een octrooi worden aangevraagd. Deze methode zal worden getest bij de polikliniek Urologie van het Erasmus MC door patiënten met plasproblemen (naast de standaard methode) te laten plassen met een microfoon tegen het perineum.

Promotie: 16 april 2008, Erasmus MC, Rotterdam.

Meer informatie: * Tim Idzenga t.idzenga@gmail.com * Promotor: Prof. dr. ir. R. van Mastrigt r.vanmastrigt@erasmusmc.nl