Ingezonden persbericht


MEPPEL, 15 april 2008
Links

Stichting Downsyndroom

PERSBERICHT

Wajong moet behouden blijven voor mensen met Downsyndroom!

Minister Donner van Sociale Zaken heeft laten weten dat hij de leeftijd waarop jongeren met een handicap een Wajong-uitkering kunnen krijgen wil verhogen van 18 jaar naar 27 jaar. Dat is vrijdag 12 april bekend geworden. De Stichting Downsyndroom (SDS) vindt dat in ieder geval voor haar eigen doelgroep volstrekt onaanvaardbaar in de huidige situatie.

Natuurlijk kan de SDS begrip opbrengen voor de achterliggende gedachte van de minister: meer jongeren, die nu als een soort automatisme tot hun 65e een Wajong-uitkering ontvangen, prikkelen om alsnog aan het werk te gaan. Maar in ieder geval voor mensen met Downsyndroom gaat het er niet zozeer om dat daar een prikkel voor nodig is. Een deel van de doelgroep van de SDS kan gewoon niet werken. Gelukkig vindt ook minister Donner dat de huidige systematiek moet blijven gelden voor de jongeren die door belemmeringen niet in staat zijn om ooit aan het arbeidsproces deel te nemen.

Een aanzienlijk deel van de doelgroep mensen met Downsyndroom kan en wil echter wel degelijk werken, maar krijgt bij werkgevers - overheden zowel als particuliere bedrijven - geen poot binnen de deur, zelfs niet wanneer ze reguliere diploma's hebben behaald. De voorkeur gaat dan altijd uit naar iemand zonder Downsyndroom, al dan niet met hetzelfde diploma. Het zijn dus niet de Wajongers, maar veel meer de werkgevers die een prikkel nodig hebben. Een dringend gewenste maatregel is om die werkgevers, inclusief de overheid, te verplichten een bepaald percentage mensen met een belemmering aan te nemen, ook mensen met een verstandelijke belemmering. Het is toch de omgekeerde wereld om de Wajongers in plaats van de werkgevers onder druk te zetten?

Waar dan de discussie komt op het (niet) krijgen van werk voor mensen met Downsyndroom hoort daar nadrukkelijk ook de voorloper bij van werk: scholing en opleiding. Kunnen jonge mensen met Downsyndroom uit voldoende stage-plaatsen kiezen? En is daar dan voldoende begeleiding bij? Het antwoord is: NEE! Als het gaat om de verdeling van stage-plaatsen worden zij duidelijk achtergesteld bij andere leerlingen. Meestal zijn het de ouders van de leerlingen met Downsyndroom die dan maar zelf op stage-plekkenjacht moeten gaan. En als er dan met veel moeite zo'n stage-plek gevonden is, kan er vanuit de school volstrekt onvoldoende begeleiding worden geleverd. Nu is het heel gewoon dat een school voor VSO-ZML slechts één dagdeel per week beschikbaar heeft voor de begeleiding en coördinatie van de stage-plekken van al hun leerlingen bij elkaar! Op een ROC is de situatie niet of nauwelijks beter.

Als we bij de SDS spreken over 'voldoende stage-plaatsen kiezen' bedoelen we niet alleen een numeriek aantal, maar ook voldoende qua diversiteit van de verschillende sectoren. Want vanuit die stage-plaatsen komen de referenties en krijgen de werknemer en werkgever ook zicht op de mogelijkheden. Voor een betere begeleiding zijn meer en vooral ook betere jobcoaches nodig, vakkrachten die geloven in de mogelijkheden van de mensen die ze begeleiden en hen net zo lang (kunnen) helpen totdat die hun werk volledig zelfstandig goed kunnen doen. Daar waar bedrijven nu vaak huiverig staan tegenover jobcoaches van buitenaf zou daarom kunnen worden overwogen om faciliteiten te scheppen voor het opleiden van mensen binnen die bedrijven voor een dergelijke functie, maar dan dus gekoppeld aan dat bedrijf. Tenslotte is het goed hier minister Donner zelf te citeren: 'Arbeid is veeleer een basis geworden voor persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke betrokkenheid. In die functie is arbeid mede een kader en voorwaarde geworden voor een gevoel van betrokkenheid, zin en stabiliteit.' Alleen al daarom zouden we in ons land alle denkbare moeite moeten doen om mensen die werken willen aan het werk te krijgen, dus ook de mensen met Downsyndroom die werken kunnen! En dat zelfs ongeacht de financiële consequenties. Voor meer informatie over mensen met Downsyndroom in een arbeidssituatie willen we u graag verwijzen naar een tweetal dvd's die de SDS speciaal over dat onderwerp heeft vervaardigd, te weten 'Get Down on It' en 'Down Ahead'.

Voor verdere vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met:

Ir. E.A.B. de Graaf, senior consultant,
Tel. 06-53215511

Mw. drs. M.W. Hodes, voorzitter
Tel. 06-51550031

Drs. G. De Graaf, medewerker onderwijs
Tel. 020-6718813

R.L. Goor, hoofdredacteur Down+Up
Tel. 06-13239788

----------
Stichting Downsyndroom
Hoogeveenseweg 38 Gebouw U, 7943 KA MEPPEL
Tel. 0522-281337 Fax 0522-281799
E-mail info@downsyndroom.nl Internet www.downsyndroom.nl