Amnesty International


15 april 2008,

Amnesty International publiceert wereldwijde
doodstrafcijfers over 2007 en vraagt regeringen de geheimzinnigheid rondom de doodstraf op te heffen.

In 2007 zijn wereldwijd tenminste 1200 mensen geëxecuteerd, zo zegt Amnesty International in een vandaag verschenen rapport. In een aantal landen zoals in China, Mongolië, Vietnam, Singapore en Maleisië, gebeurt dit in het geheim.

In het rapport Doodstraffen en Executies in 2007 staat dat tenminste 1252 mensen in 24 landen geëxecuteerd zijn en dat tenminste 3347 mensen in 51 landen ter dood veroordeeld zijn. Tussen de 18.111 en 27,562 mensen wachten op voltrekking van hun doodvonnis.

Deze cijfers laten een toename van het aantal executies in enkele landen zien. Iran executeerde tenminste 317 mensen in 2007(117 in 2006); voor Saoudi-Arabie gaat het om ten minste143 executies(39 in 2006) en voor Pakistan om 135(82 in 2006).

Achtentachtig procent van alle executies vindt plaats in slecht vijf landen:China, Iran, Saudi-Arabië,
Pakistan en de Verenigde Staten. Saudi-Arabië heeft het hoogste aantal executies per capita, gevolgd door Iran en Libië.
In China hebben in 2007 tenminste 470 executies plaats gevonden, het hoogste aantal van allemaal. Het echte cijfer ligt in China vrijwel zeker veel hoger.

China beschouwt informatie over de doodstraf als staatsgeheim. Alleen de Chinese regering zelf weet hoeveel mensen er, met toestemming van de staat, geëxecuteerd worden.

'De geheimhouding rondom de doodstraf moet tot een einde komen. Veel regeringen claimen dat executies plaats vinden met steun van de publieke opinie. Mensen hebben dan ook het recht om te weten wat er uit hun naam gedaan wordt', aldus Amnesty International.

In 2007 gingen een aantal landen door met het voltrekken van de doodstraf voor misdaden die geen misdaad zijn of na oneerlijke procedures:


* In oktober werd een 75 jarige Noordkoreaanse fabrieksdirecteur geëxecuteerd door een vuurpeloton wegens onduidelijkheid over zijn familieachtergrond; voor het investeren van geld in de fabriek; voor het benoemen van zijn kinderen als managers en voor het voeren van internationale telefoongesprekken.


* In november werd de Egyptenaar Mustafa Ibrahim in Saudi-Arabie onthoofd op beschuldiging van tovenarij.

* In Texas, de Verenigde Staten, werd op 25 september Michael Richard geëxecuteerd, nadat de rechtbank weigerde 15 minuten langer open te blijven om een beroepschrift dat de constitutionaliteit van dodelijke injecties aanvocht, in ontvangst te nemen.

Drie landen, Iran, Saoedi-Arabië en Jemen voerden in 2007 de doodstraf voor minderjarigen onder 18 jaar uit, in strijd met het Internationaal recht.

Aan de andere kant was 2007 was ook het jaar waarin de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties met 104 tegen 54 stemmen en 29 onthoudingen, stemde voor beëindiging van de doodstraf.

'De Algemene Vergadering nam het historische besluit om alle landen ter wereld op te roepen te stoppen met de doodstraf. Dat de resolutie in december met zo'n ruime meerderheid is aangenomen, laat zien dat wereldwijde afschaffing van de doodstraf mogelijk is', zo zegt Amnesty International.

'Het nemen van het leven door de staat is een van de meest verregaande middelen die een overheid heeft. Amnesty International roept alle regeringen op de VN resolutie te volgen en de doodstraf voor eens en voor altijd af te schaffen'.


Noot voor de redactie-

Amnesty International