Groep Colruyt
Groep Colruyt investeert 35 miljoen euro in vleescentrale Vlevico
Halle, 15 april 2008 - Vandaag vindt in Halle de plechtige opening
plaats van de vernieuwde vleescentrale Vlevico van de Groep Colruyt.
Dat gebeurt in aanwezigheid van Vlaams minister Patricia Ceysens en
federaal minister Sabine Laruelle. De afgelopen drie jaar investeerde
de Groep Colruyt 35 miljoen euro in de groei van Vlevico. Volgens de
internationale vergelijkende BESS-studie is Vlevico vandaag een van de
meest efficiënte en milieuvriendelijke vleesverwerkende bedrijven in
Europa.
Bij de vernieuwing van Vlevico (Vlees Viande Colruyt) werd rekening
gehouden met alle nationale en Europese normen en regels op het vlak
van voedselveiligheid. Ook werden kosten noch moeite gespaard om de
veiligheid en de ergonomie van de werknemers te optimaliseren. Omdat
de verschillende vleeslijnen elkaar op geen enkel punt in het
productieproces mogen kruisen, is de productiehal van Vlevico volledig
ingedeeld in verschillende afgesloten compartimenten.
Een continue productieflow en een strikte compartimentering zijn
cruciaal voor de voedselveiligheid, maar hebben wel gevolgen voor de
al even belangrijke koeling. Er werd een nieuwe centrale
koelinstallatie gebouw op basis van ammoniak. Ammoniak is een stuk
milieuvriendelijker dan het klassieke freon. De nieuwe koelinstallatie
stoot jaarlijks 1.602 ton minder CO2 uit. Bovendien is ze ook
zuiniger, waardoor Vlevico jaarlijks 371.000 euro bespaart op zijn
energiefactuur. Alle warmte die vrijkomt bij de koeling wordt
gerecupereerd voor warm water.
Energie-efficiëntie
Al die factoren samen maken dat Vlevico door de BESS-studie
(Benchmarking and Energy management Schemes in SMEs) in opdracht van
de Europese Unie (Intelligent Energy - Europe) uitgeroepen werd tot
een van de meest energie-efficiënte vleesverwerkingsbedrijven in
Europa. Waar het Europese gemiddelde op 715 kWh/ton vlees ligt, heeft
Vlevico maar 398 kWh/ton nodig, of 55 procent van het gemiddelde van
de Europese benchmark.
Directeur-generaal Luc Rogge: "Investeren in 'gecontroleerd
kwaliteitsvlees' is een blijvend gegeven bij Colruyt. Dat is een
engagement dat we samen met onze leveranciers waarmaken. Alleen door
ons vlees zelf te verwerken kunnen we de kwaliteit ervan garanderen."
Bij Vlevico leveren uitsluitend Belgische veehouders. Die moeten
voldoen aan een streng lastenboek. Daarin staat ondermeer dat er geen
dierlijk meel mag toegediend worden. Ook gerecycleerde vetten of
antibiotica zijn ten strengste verboden. Bovendien is elk stuk vlees
ten allen tijde traceerbaar tot bij de kweker. Dagelijks controleert
een eigen labo de organoleptische (smaak, geur, kleur) en
bacteriologische kwaliteit van de producten.
Sterke groei
Vlees is sterk gegroeid binnen de groep. Oorspronkelijk waren er
nauwelijks beenhouwerijen in de Colruyt-winkels, vandaag hebben alle
206 Colruyt-winkels een eigen beenhouwerij met bediening of een
vleesrayon met zelfbediening, al dan niet ter plaatse bereid. Bij
Vlevico in Halle werken vandaag 650 mensen. Samen leveren ze jaarlijks
zo'n 33 miljoen kg vlees aan de winkels. Vlevico was tijdens het
boekjaar '07-'08 goed voor een omzet van 195 miljoen euro. Dat is een
groei van 10,44 procent tegenover de 177 miljoen euro van het vorige
boekjaar.
Een groeiend bedrijf vraagt extra mankracht, daarom is Vlevico
voortdurend op zoek naar nieuwe krachten. Om het tekort aan geschoolde
beenhouwers aan te pakken leidt Vlevico zelf niet-beenhouwers op tot
ervaren vakmannen.
Meer info