Kamerbrief inzake stand van zaken m.b.t. de Nederlandse NGO's SKK en LIW
15-04-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken
Betreft: Stand van zaken met betrekking tot de Nederlandse NGO's SKK en LIW, hun internetproviders XS4ALL en Antenna, en het Indiase textielbedrijf FFI/JKPL
Hierbij informeren wij u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken over de implementatie van de afspraken volgend uit de bemiddeling in de zaak van de Nederlandse NGO's SKK en LIW, hun internetproviders XS4ALL en Antenna, en het Indiase textielbedrijf FFI/JKPL. Daarbij zullen wij ook ingaan op de subsidieverlening door de Nederlandse overheid aan SKK en de Fair Wear Foundation. Dit zoals ook toegezegd door de staatssecretaris tijdens het AO MVO van 6 maart jl.
De actiecampagne is gestaakt, de ombudspersoon is geïnstalleerd, de rechtszaken tegen de Nederlandse NGO's en providers zijn ingetrokken en de rechtszaken tegen de lokale organisaties zijn in het proces om ingetrokken te worden.
Op 28 januari jl. bereikten SKK, LIW, XS4ALL, Antenna en FFI/JKPL overeenstemming over een compromis in het conflict. U bent hierover geï nformeerd per brief van 31 januari jl. (Kamerstuk 2007-2008, 31200 XIII, nr. 46). Onderdeel van de afspraken betrof het in overleg met de lokale Indiase partijen en vakbonden tijdelijk installeren van een Ombudspersoon in Bangalore. Deze Ombudspersoon heeft als taak de dialoog tussen partijen te herstellen en eventuele toekomstige klachten ten aanzien van de arbeidsomstandigheden bij FFI of betreffende de publiciteit daarover te behandelen. Het Bangalore Mediation Centre (BMC) heeft de zeer ervaren heer Justice Malimath, voormalig Chief Justice van de Karnathaka en Kerala Gerechtshoven en voormalig lid van de Indiase National Human Right Commission, als Ombudspersoon aangewezen. Op 6 maart jl. is hij geïnstalleerd in het bijzijn van de Indiase partijen en de raadgevers. Als raadgevers zullen, indien nodig, hem bijstaan de heren Ruud Lubbers, Ashok Khosla en Sri. A.P. Venkateswaran. Deze laatste was ambassadeur van India in onder meer China, ambassadeur en Indiaas vertegenwoordiger bij de VN in Genève, waaronder bij de ILO, en op het eind van zijn carrière was hij Secretary Foreign Service (hoofd diplomatieke dienst) van India. Hij woont in Bangalore. Met het aantreden van de Ombudspersoon in India is de bemiddelingsrol van de heer Ruud Lubbers en mevrouw Tineke Lambooy en daarmee de faciliterende rol van de overheid afgerond. Op 3 april jl. is door de minister van Economische Zaken in bijzijn van partijen, mevrouw Lambooy en de heer Ashok Khosla de bemiddeling officieel afgesloten en het vertrouwen uitgesproken dat de Ombudspersoon en het comité van raadgevers de afspraken in samenspraak met partijen zullen borgen en verder uitwerken.
Bemiddelaars Ruud Lubbers en Tineke Lambooy zijn bij de implementatie van de afspraken actief betrokken geweest. Zij hebben laten weten veel vertrouwen te hebben in de aangewezen Ombudspersoon. Hij zal het herstel van de relaties en de voortgang van het proces verder begeleiden. De bemiddelaars willen benadrukken dat er wat hen betreft geen enkele reden is om te twijfelen aan het niveau van de arbeidsomstandigheden bij FFI. Het Nederlandse G-star heeft in overleg met alle partijen en op verzoek van de bemiddelaars eind januari haar commerciële relatie met FFI hervat en nieuwe orders geplaatst. De regering spreekt de hoop uit dat ook andere voormalige, alsook nieuwe, handelspartners weer orders bij FFI zullen plaatsen.
Ten aanzien van de subsidierelatie met de stichting Schone Kleren Kampagne (SKK) / Clean Clothes Campaign (CCC) wordt het volgende opgemerkt: deze organisatie heeft in 2006 een aanvraag ingediend in het kader van het Medefinancieringsstelsel (MFS). Op grond van de Subsidieregeling Ministerie van Buitenlandse Zaken 2006, de Beleidsregels MFS (Staatscourant 2005, nr. 250), het Beoordelingskader MFS voor de subsidieperiode 2007-2010 en een positief advies van de onafhankelijke Adviescommissie Beoordelingen MFS is de subsidieaanvraag in september 2006 goedgekeurd. De subsidie wordt verleend om SKK/CCC in staat te stellen om de arbeidsomstandigheden van arbeiders in de textielindustrie te verbeteren, onder meer door bedrijven scherp te houden op het bieden van goede arbeidsomstandigheden, het ondersteunen van arbeiders, vakbonden en NGO's in producentenlanden, het verhogen van bewustzijn van consumenten en het onderzoeken van juridische mogelijkheden voor de verbetering van arbeidsomstandigheden.
De subsidie voor SKK / CCC bedraagt voor het subsidieverleningstijdvak van 1 januari 2007 tot en met 31 december 2010 maximaal ¤ 2.106.489. Enkele relevante subsidieverplichtingen zijn: de subsidieontvanger voert de activiteiten onder eigen verantwoordelijkheid uit, de subsidieontvanger dient jaarlijks een inhoudelijke en een financiële rapportage bij de minister in. De inhoudelijke rapportage behelst een beschrijving van de voortgang van de activiteiten, waaronder een overzicht van de gerealiseerde bijdragen van derden, resultaten en doelstellingen, en de duurzaamheid van de activiteit. De rapportage wordt gebaseerd op een overeengekomen monitoringsprotocol. Hierin zijn circa vijfentwintig monitoringsaspecten benoemd zoals het monitoren van de inputs (de organisatie van een thematische, regionale of internationale bijeenkomst of training), de outputs (aantal participanten die de bijeenkomst of training hebben gevolgd) en de outcomes (aantal lokale onderzoeken naar arbeidsomstandigheden), duurzaamheid (aantal bedrijven die met lokale vakbonden en NGO's een lokale multistakeholder relatie heeft opgebouwd).
De financiële rapportage geeft inzicht in de geraamde en gerealiseerde inkomsten en uitgaven en de door de minister verstrekte voorschotten. Aan de hand van een eindverslag van werkzaamheden en een financiële verantwoording wordt de subsidie vastgesteld. De subsidieontvanger moet de financiële verantwoording door een gecertificeerde accountant laten controleren.
De Fair Wear Foundation (FWF) heeft in 2005 een subsidiebeschikking ontvangen in het kader van het Thematisch Medefinancieringsstelsel. TMF is een voorloper van MFS. FWF heeft een subsidie ontvangen voor de periode 1 januari 2006 tot en met 31 december 2010. De totale subsidie bedraagt ¤ 1.353.000,- . Overigens is het bekend dat FWF ook subsidie van het sociaal fonds voor de confectie industrie ontvangt. De subsidievoorwaarden, zijn vergelijkbaar met eerdergenoemde subsidie aan SKK/CCC. Het ministerie ontvangt jaarlijks van de FWF een door een registeraccountant gecontroleerde jaarrekening.
Tenslotte wordt opgemerkt dat SKK/CCC en FWF ook subsidies van derden ontvangen.
De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders
De staatssecretaris van Economische Zaken,
Drs. F. Heemskerk
Ministerie van Buitenlandse Zaken