Technische Universiteit Delft

Persbericht TU Delft: Drinkwaterbedrijven moeten zich primair richten op waterkwaliteit

Nog meer zekerheid over drinkwaterveiligheid

Promovendus ir. Patrick Smeets heeft methoden ontwikkeld waarmee drinkwaterbedrijven nog nauwkeuriger kunnen bepalen hoe veilig hun drinkwater is, hoe zeker dit is en wat ze moeten doen om het water veilig te houden. Smeets promoveert op dinsdag 15 april op dit onderwerp aan de TU Delft.

Nederlands drinkwater is veilig, maar hoe veilig is dat eigenlijk? Ziekteverwekkende micro-organismen worden niet aangetoond in het drinkwater. Maar ook in hoeveelheden beneden de detectiegrens kunnen micro-organismen van invloed zijn op de volksgezondheid. Om te bepalen hoe veilig drinkwater is, moet daarom worden bepaald hoe effectief een drinkwaterzuivering micro-organismen verwijdert.

De Delftse promovendus Patrick Smeets heeft hiervoor nieuwe methoden ontwikkeld, waarbij zowel de effectiviteit van de zuivering als de onzekerheid hierover worden berekend. Een computermodel simuleert de drinkwaterzuivering op basis van resultaten van experimenten en praktijkmetingen van micro-organismen en procescondities. Zelfs kortstondige variaties in de zuiveringseffectiviteit kunnen van invloed zijn op de drinkwaterveiligheid. Uit voorbeeldstudies is gebleken dat de tot nu toe toegepaste 'puntschattingen', waarbij variaties werden genegeerd, tot een verkeerde inschatting van het infectierisico kunnen leiden. Voldoende meten in de zuiveringspraktijk is dus cruciaal, aangezien situaties die slechts enkele uren per jaar voorkomen, bepalend kunnen zijn voor het gemiddelde jaarrisico.

De nieuwe methoden stellen de waterleidingbedrijven volgens Smeets in staat preventieve en correctieve maatregelen te treffen. Zo kan altijd veilig drinkwater worden geleverd. Kortom, met deze methoden kan worden bepaald hoe veilig het water is, hoe zeker die veiligheid is en wat er nodig is om het water ook veilig te houden. Op basis van deze resultaten kunnen de drinkwaterbedrijven de productie en distributie van drinkwater optimaal aansturen. Zonder onnodige risico's, maar ook zonder onnodig kostbare investeringen.