Deelgemeente Charlois Rotterdam

Veiligheidsindex 2008: Veiligheid in Charlois stabiel

In de gemeentelijke Veiligheidsindex, die op 10 april werd gepresenteerd, scoort Charlois over de gehele linie net iets beter dan het jaar daarvoor: een 5,9 tegen een 5,8 in de Index van 2007. Stijgers zijn Oud-Charlois, Pendrecht, Wielewaal, Heijplaat en Zuidplein.

Grote delen van de deelgemeente Charlois zijn het afgelopen jaar veiliger geworden. Dat geldt voor de wijken Oud-Charlois, Pendrecht, Wielewaal, Heijplaat en Zuidplein (foto: SkyPictures Luchtfotografie). Jaarlijks meet de gemeente Rotterdam de veiligheidssituatie in de stad aan de hand van de Veiligheidsindex. Alle 62 wijken krijgen een cijfer, variërend van 1 tot 10. Dit cijfer is een samenvoeging van de gegevens van politie en gemeentelijke diensten en de mening van 10.250 Rotterdammers over de veiligheid in hun wijk. Het gaat dan over zaken als diefstal, drugsoverlast, geweld, inbraak, overlast, vandalisme, schoon en heel en verkeer Het is de zevende keer dat de veiligheidssituatie in Rotterdam op deze manier is gemeten.

Vorige week donderdag presenteerde het gemeentebestuur de Veiligheidsindex 2008, die de situatie over het jaar 2007 weergeeft.

Charlois

Van de acht Charloise wijken hebben er evenals in vorige jaren twee het predikaat veilig Voor het eerst is er een wijk die een 10 scoort. In 2007 ging de score in de Wielewaal van een 9,2 naar een 10. Op Heijplaat was de stijging nog groter. Hier steeg het indexcijfer een volle punt: van 8,4 naar een 9,4. Beide wijken zijn er dus, zowel op basis van criminaliteitscijfers als naar de mening van de bewoners, nog veiliger op geworden.

Andere stijgers zijn de wijken Oud-Charlois en Pendrecht. Hier werpt de intensieve aanpak van de (deel)gemeente, politie, stadstoezicht en woningcorporaties duidelijk zijn vruchten af.

Ieder jaar wordt Oud Charlois een stukje veiliger. Vanaf 2005 is een stijging te zien van de score op de index: van 4,6 in 2005 via 5,7 in 2006 naar 6,3 in 2007. Daarmee is Oud-Charlois nu een aandachtswijk. Vorig jaar was het nog een bedreigde wijk en twee jaar geleden een probleemwijk. Vorig jaar is in Oud Charlois schoon schip gemaakt met onrechtmatige bewoning en (drugs)overlast in en vanuit panden en op straat. Deze acties werden opgevolgd door het 10 stratenplan: de aanpak van de tien meest overlastgevende straten. Politie en Stadstoezicht houden intensief toezicht op straat en passen zero-tolerance beleid toe. Overlastgevende jeugdgroepen worden in kaart gebracht en aangepakt.

Van de bewoners geeft 74% aan tevreden te zijn met de eigen buurt. Twee jaar geleden was dat nog 64%.

Ook in Pendrecht is een fikse stap voorwaarts gezet. Hier ging het indexcijfer in een jaar tijd van een 4,7 naar een 5,4. Daarmee verandert het predikaat van Pendrecht van een probleemwijk (2006) in een bedreigde wijk (2007). Meer bewoners (67%) geven aan tevreden te zijn met de eigen buurt (was 63% in 2006).

In 2007 zijn de meest overlastgevende plekken in Pendrecht geïnventariseerd en aangepakt, onder meer door extra inzet van politie, stadstoezicht en interventieteams, het verbeteren van de openbare ruimte en verscherpte surveillance op plekken waar veel overlast van jongeren voorkomt.

Ook de wijk Zuidplein scoort beter. Hoewel het Zuidplein nog steeds te boek staat als probleemwijk, is de score op de veiligheidsindex verbeterd van een 4,4, naar een 4,7. Dat lijkt weinig, maar Zuidplein is -als knooppunt van openbaar vervoer en met de aanwezigheid van een groot winkelcentrum en sport- en tentoonstellingscomplex Ahoy- een geval apart. De wijk telt net iets meer dan 1.000 bewoners, maar jaarlijks passeren hier wel 12 miljoen bezoekers. In de objectieve gegevens worden hun aangiften over zakkenrollerij, diefstal van en uit autos en verkeersdelicten meegeteld. Dat maakt het aantal aangiften relatief hoog.

Het feit dat maar liefst 88% van de bewoners tevreden is met de eigen buurt (tegen 80% vorig jaar), spreekt wat dat betreft boekdelen.

De aanpak van de veiligheid op en rond het Zuidplein stond vorig jaar vooral in het teken van de bestrijding van drugsoverlast en geweld, het verminderen van diefstal uit autos en het tegengaan van overlast. Medio 2007 werd cameratoezicht ingesteld, wat nu al tot goede resultaten leidt. In de strijd tegen fietsendiefstal speelt de bewaakte gratis fietsenstalling een belangrijke rol. Deze blijft zeker tot eind dit jaar bestaan.

Stabiel zijn Zuidwijk (aandachtswijk) en Carnisse (bedreigde wijk). Beide wijken daalden het afgelopen jaar met 0,1 punt in de index. Zuidwijk van 6,8 naar 6,7 en Carnisse van 5,8 naar 5,7. Nog niet zorgwekkend, maar reden genoeg om in deze wijken de vinger goed aan de pols te houden op het gebied van de veiligheid.

Sterkste daler in de veiligheidsindex is helaas de Tarwewijk. In 2007 daalde het indexcijfer van 5,3 (bedreigd), naar 4,6 (probleem), net iets boven het niveau van 2005. De aanpak van de veiligheid in de Tarwewijk had in 2007 net als in voorgaande jaren de hoogste prioriteit. Toezicht en handhaving op straat is geïntensiveerd en de aandacht gaat vooral uit naar overlastgevende panden, personen en plekken. Schoon schip werd onder meer gemaakt in de Mijnkintbuurt, Mijnsherenlaan en Bas Jungeriusstraat. Ondanks deze intensieve aanpak is de situatie in de wijk over het geheel genomen echter verslechterd. Groot probleem in de Tarwewijk is het grote aantal woningen van particuliere eigenaar-verhuurders, die het niet allemaal altijd even nauw nemen met het onderhoud van hun panden en aan wie zij die panden verhuren. Er wordt hard aan gewerkt om te komen tot andere bezitsverhoudingen in de wijk, maar dit moet zijn vruchten nog gaan afwerpen.