Gemeente Ede

nummer 077 / Ede, 15 april 2008

Warmtepompen voor woningen in Kernhem fase twee

De woningen in Kernhem fase twee worden verwarmd met warmtepompen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede besloten. Met deze manier van verwarmen komt minder CO2 vrij dan via verwarmen met gas. De wijk levert hiermee straks een bijdrage aan het tegengaan van de klimaatverandering.

De voorkeur van het college gaat uit naar een systeem waarbij iedere woning een eigen warmtepomp krijgt, aangesloten op een collectief grondwatersysteem. Zo heeft elke woning een eigen verwarmingsysteem die de bewoners zelf kunnen regelen. Ook kunnen de bewoners zelf kiezen waar zij hun elektriciteit kopen.

Het college stelt de voorwaarde dat de kosten voor verwarming en warm water niet hoger mogen zijn dan de kosten voor verwarmen met gas. Het college kiest daarbij om die kosten niet meer aan de stijgende gasprijs te koppelen. In de woningen wordt straks geen gas meer gebruikt. Koken gebeurt met elektriciteit.

Het systeem
Het systeem van verwarmen met warmtepompen werkt als volgt: in Kernhem worden bronnen geslagen op een diepte tot ongeveer 100 meter. De warmtepomp haalt warmte uit dit grondwater en pompt die warmte op naar een hogere temperatuur. Deze warmte wordt gebruikt om de woning en het tapwater te verwarmen. Na gebruik wordt het grondwater in andere (koude) bronnen weer terug in de bodem gepompt. In de zomer wordt dit gekoelde water uit de koude bronnen gebruikt om de woning te koelen.

Het besluit van het college wordt eerst nog besproken in de raadscommissies ruimtelijke ordening (RO) en beheer fysieke omgeving (BFO). Het college neemt op 20 mei a.s. een definitief besluit. Zij houden hierin rekening met het standpunt van de commissies RO en BFO.
---