Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland


Postbus 234
7300 AE Apeldoorn Prins Willem-Alexanderlaan 1419
7312 AE Apeldoorn Tel. (055) 539 93 99 brandweer@vnog.nl www.vnog.nl PERSBERICHT
Criminaliteit en transport vormen in beleving inwoners grootste risico s
Inwoners Noord- en Oost-Gelderland niet erg ongerust Na criminaliteit zien de inwoners van de regio het transport van gevaarlijke stoffen als grootste veiligheidsrisico. Verkeersveiligheid, drinkwaterproblemen en LPG-tankstations staan ook bovenaan in het rijtje van w aargenomen risico s. Overigens is vier op de vijf mensen niet of nauwelijks ongerust over rampen. Dit zijn enkele bevindingen uit het belevingsonderzoek dat de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en de provincie Gelderland voor de gemeenten hebben laten uitvoeren. Hoe kijken de inwoners in deze regio aan tegen risico s en risicobronnen? Wat zien zij als de grote gevaren in hun omgeving? Hoe dringend is risicocommunicatie? En hoe willen mensen geïnformeerd worden? Om op deze en andere vragen een antwoord te krijgen is naar 4.200 inwoners van in totaal zes gemeenten (Apeldoorn, Elburg, Harderwijk, Lochem, Nunspeet en Zutphen) een vragenlijst gestuurd. In totaal hebben meer dan 800 inwoners van de bovengenoemde gemeenten de vragenlijst ingevuld. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen zich niet erg ongerust maken over de veiligheid rond gevaarlijke stoffen. Het transport van gevaarlijke stoffen staat, na criminaliteit, wel op de tweede plaats van meest bedreigende risico s. Het publiek wenst niet overvoerd te worden met informatie over risicobronnen: eenmaal per jaar of als er iets verandert in de wetgeving of bij een risicobedrijf, volstaat voor de meeste mensen. Verantwoordelijkheid
De mensen in de regio vinden dat zowel de gemeente als de risicobedrijven verantwoordelijk zijn voor een veilige leefomgeving. Nog geen derde deel van de respondenten is echter van mening dat de gemeente risicobronnen goed controleert. Dit komt overeen met het feit dat veel mensen (81% van de respondenten) informatie verlangen over wat de gemeente precies doet om rampen te voorkomen. Communicatie
Ook wat de communicatie over omgevingsrisico s betreft vindt men dat zowel de overheid als het bedrijfsleven verantwoordelijk is voor het verstrekken van informatie. Hierbij vindt men de overheid wel met afstand de meest betrouwbare bron: slechts 15% denkt dat als bedrijven burgers informeren, ze dit open en volledig doen. Voor de overheid bedraagt dit 89%. Wel dicht men risicobedrijven meer kennis over risico s toe dan de overheid: 47% om 24%. Slechts 22% van de mensen vindt dat ze zelf de verantwoordelijkheid heeft naar informatie over risico s te zoeken.

Postbus 234
7300 AE Apeldoorn Prins Willem-Alexanderlaan 1419
7312 AE Apeldoorn Tel. (055) 539 93 99 brandweer@vnog.nl www.vnog.nl Het plaatselijk huis-aan-huisblad en brieven en folders van de gemeente zijn de drie meest geliefde middelen om informatie over risicobronnen te ontvangen. Ook noemen mensen vaak de gemeentelijke informatiepagina als gewenste informatiebron. Minder geliefd zijn bijeenkomsten en e-mails van risicobedrijven. Dit is in lijn met de bevinding dat men bedrijven als afzender van informatie minder vertrouwt dan de overheid.
Op de vraag of mensen op een andere manier geïnformeerd willen worden als ze te horen krijgen dat ze in de buurt van een risicobron wonen, die bij een ongeluk tot hun dood kan leiden, antwoordde 30% bevestigend. In dat geval is er meer behoefte aan persoonlijk contact met de gemeente: brieven en bijeenkomsten van de gemeente en brieven en bijeenkomsten van het risicobedrijf. Dit strookt met de uitkomsten van ander onderzoek, waaruit blijkt dat omwonenden van bedrijventerreinen deels andere informatiebehoeften hebben dan willekeurige inwoners van een gemeente.
Waarover informatie
Samengevat willen burgers informatie over de volgende zaken: Welke risicobronnen bevinden zich in mijn omgeving en wat kunnen de gevolgen van een calamiteit zijn? Wat doen de gemeente en bedrijven (risicoveroorzakers) om de kans op een ongeluk zo klein mogelijk te maken? En wat ze doen om een ramp of ernstige gebeurtenis te bestrijden, mocht zich die voordoen. Ten slotte willen ze graag informatie die hun zelfredzaamheid vergroot: Wat kán ik zelf preventief doen en wat móet ik doen als ik met een calamiteit te maken krijg. Sirene
De meeste mensen (86%) geven aan te weten dat als de sirene gaat, er iets ernstigs bij hen in de buurt is. 68% geeft aan dat ze dan ook daadwerkelijk weten wat ze moeten doen. 10% van de respondenten zegt dat ze gewoon doorgaan waar ze mee bezig zijn, wanneer de sirene gaat.
Vervolg
De gemeenten in de regio kunnen de uitkomsten van dit onderzoek uiteraard gebruiken in de eigen risicocommunicatie, en er wordt momenteel nagedacht over een regionaal vervolg op basis van deze uitkomsten.