Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk

14 april 2008 PO/B&B/2008/9198

Onderwerp
verlichting leergang bewegingsonderwijs

Inleiding
Tijdens het algemeen overleg over de leergang bewegingsonderwijs van 7 februari jl. heb ik u toegezegd dat u in maart een brief ontvangt over het advies van het LOBO met betrekking tot de scenario's en over de wijze waarop de leergang bewegingsonderwijs zou kunnen worden aangepast. Verder heb ik toegezegd dat u informatie zou ontvangen over het aantal studenten dat de leergang bewegingsonderwijs volgt en vroegtijdig afhaakt en informatie over de mogelijke doorstroom van bevoegde gymleerkrachten basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Hieronder zal ik ingaan op deze toezeggingen.

Achtergrond
Met ingang van het schooljaar 2005­2006 wordt door een groot aantal PABO's de `Leergang vakbekwaamheid bewegingsonderwijs' aangeboden. Leraren die bewegingsonderwijs willen geven aan de groepen 3 t/m 8 in het basisonderwijs en de groepen bestemd voor leerlingen vanaf zeven jaar in het speciaal basisonderwijs en het speciaal onderwijs dienen deze leergang te volgen. Sinds de invoering van de leergang hebben u en mij signalen bereikt over problemen die gemoeid zijn met de uitvoering van de leergang. Daarom heb ik het landelijk overleg opleidingen basisonderwijs (LOBO) gevraagd een evaluatie uit te voeren naar de leergang. Conclusie van die evaluatie was dat de leergang door veel studenten als zwaar of zeer zwaar wordt ervaren, in het bijzonder door pas beginnende leerkrachten, en dat het kennisniveau van de leergang heel hoog is. Dat is voor mij reden geweest om te zoeken naar mogelijkheden om de leergang op korte termijn te verlichten.

Ik heb het LOBO gevraagd mij voor 1 maart 2008 te adviseren over de meest geschikte wijze van verlichting van de leergang. Het LOBO heeft een stuur- en werkgroep ingesteld met daarin ook expertise van de Stichting Leerplanontwikkeling (SLO). Deze werkgroep heeft over de adviesvraag eind januari overleg gevoerd met 28 opleidingsdocenten van het netwerk bewegingsonderwijs. Vervolgens is de adviesvraag uitgewerkt in een aantal scenario's die zijn voorgelegd aan een klankbordgroep, waarin alle organisaties voor management en bestuur, vakorganisaties, de Koninklijke Vereniging voor leraren Lichamelijke Opvoeding (KVLO) en het ALO-directeurenoverleg (Alodo) waren vertegenwoordigd. Dit overleg heeft geleid tot een aantal aanbevelingen van het LOBO


2/5

die leiden tot verlichting van de leergang. Het advies van de werkgroep van het LOBO is op 6 maart in een ledenvergadering van het LOBO met alle directeuren van de 37 PABO's aangenomen: er bestaat dus brede steun. Het verslag van het overleg dat met de klankbordgroep is gevoerd en het hieruit voortvloeiende advies van het LOBO zijn als bijlagen bij deze brief gevoegd.

De aanbevelingen van het LOBO
Het LOBO onderscheidt twee soorten scenario's:

· Handhaving van de certificeringeisen, met in achtneming van andere `verlichtende `maatregelen: o het partieel indalen van een of twee blokken o het verlengen van de studietijd naar 3 jaar o maatwerk in de leerroute.

· Reductie van de certificeringeisen, met in achtneming van andere randvoorwaardelijke maatregelen:
o Blok 3 en 4 samenvoegen tot één blok o Studiebelasting van ieder blok terugbrengen van 200 tot 140 uur o Halvering van de leergang

Al deze scenario's zijn vervolgens met argumenten voor en tegen toegelicht en besproken in de klankbordgroep. De algemene opvatting is dat een aanpassing van de leergang zonder de studielast te verlichten geen geschikte oplossing is. Om tegemoet te komen aan de problemen die op dit moment met de zwaarte van de leergang worden ervaren is ook een inhoudelijke verlichting van de leergang nodig. Gelet op de opvattingen van alle betrokken organisaties en de eerdere evaluatie en signalen uit het veld heeft het LOBO geadviseerd aan het ministerie van OCW om een scenario te kiezen waarbij:
· Echte verlichting in de inhoud van de leergang optreedt door de blokken 3 en 4 samen te voegen tot één blok. Daarmee wordt de inhoud dus met pakweg 25% gereduceerd: van vier naar drie blokken. De kwaliteitsimpuls zal met dit scenario, meer dan bij de vermindering van de studiebelasting van ieder blok of halvering van de leergang, behouden blijven.

Het LOBO doet daarnaast de volgende aanbevelingen:
· Dat PABO's het mogelijk maken voor gemotiveerde en geïnteresseerde PABO-studenten om deze verlichte leergang al te volgen tijdens de initiële opleiding door het laten indalen van tenminste blok 1 als keuzevak. Hierdoor kunnen studenten die dat willen al werken aan hun bevoegdheid tijdens de PABO zelf, zodat het postinitiële deel minder zwaar wordt.
· Dat schoolbesturen deelnemers financieel tegemoet komen door het scholingsbudget in te zetten voor postinitiële deel van de leergang.

· Dat de wettelijke maximale studietijd van de leergang van 2 naar 3 jaar wordt verlengd.

Standpuntbepaling OCW ten aanzien van de aanbevelingen De aanbeveling om te komen tot verlichting van de leergang wil ik van harte overnemen. Door de postinitiële blokken 3 en 4 samen te voegen zal de drempel tot het volgen van de leergang lager worden en het aantal breed bevoegden toenemen. Mijn verwachting is dan ook dat door deze vorm van verlichting de huidige arbeidsmarktproblemen zullen verminderen.


3/5

Wat betreft de aanbeveling die is gericht aan de PABO's, heb ik begrepen dat dit op het overgrote deel van de PABO's die de leergang aanbieden ook al de praktijk is. Aangezien de ledenvergadering van het LOBO deze aanbeveling heeft aangenomen, ga ik ervan uit dat PABO's die blok 1 nog niet hebben laten indalen als keuzevak hiertoe stappen zullen ondernemen. Het LOBO zal dit actief bij de PABO's stimuleren.

De derde aanbeveling is gericht aan individuele schoolbesturen. De schoolbesturen hebben met ingang van het schooljaar 2006-2007 de beschikking over extra financiële middelen voor (verdere) professionalisering en begeleiding van onderwijspersoneel. Zoals ik al aangaf in het AO van 7 februari jl. kunnen deze middelen bij uitstek worden benut voor de financiering van de postinitiële leergang. Het is echter aan de schoolbesturen zelf hoe zij daaraan invulling geven. De keuze voor inhoudelijke verlichting van de leergang maakt de laatste aanbeveling, het verlengen van de studieduur naar 3 jaar, naar mijn oordeel onnodig. Het samenvoegen van blok 3 en 4 in combinatie met het indalen van blok 1 in de initiële opleiding betekent al een substantiële verlichting van de leergang. Een leerkracht hoeft dan postinitieel nog maar twee blokken af te ronden i.p.v. de huidige drie of vier blokken ­ afhankelijk van de vraag of een PABO nu al blok 1 aanbiedt als keuzevak in de initiële fase. Daarbij betekent verlenging van de studieduur dat de zware combinatie van opleiding met de eerste baan nog langer voortduurt. Verder zou een verlenging van de aan de duur van de opleiding gekoppelde bevoegdheidsregeling een wetswijziging betekenen. Een wetswijziging neemt al snel twee jaar in beslag. Deze laatste aanbeveling neem ik dus niet over.

In de aanbiedingsbrief bij het advies van het LOBO wordt aandacht gevraagd voor een aantal punten die de invoering van de aangepaste leergang met zich meebrengt. Hierover voer ik op dit moment nader overleg met het LOBO. Dit overleg heeft geen invloed op de verlichte inhoud van de leergang en de invoering hiervan met ingang van het nieuwe schooljaar.

Vervolgtraject
Om gevolg te geven aan de inhoudelijke verlichting door het samenvoegen van de blokken 3 en 4 en het indalen van blok 1 heb ik het LOBO subsidie verleend voor het vaststellen van de nieuwe inhoud van de leergang. Hiervoor zal het LOBO experts en ervaringsdeskundigen raadplegen. Ook heb ik gevraagd de overgangssituatie voor de huidige leergangvolgers en ­aanbieders uit te werken. Uiterlijk
1 mei dient dit gereed te zijn, aangezien de PABO's tijd nodig hebben om de programmering van de leergang bij te stellen voor het komend schooljaar en de nieuwe studentenlichting daarover te informeren. In april wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor alle PABO's en voor 1 mei
2008 zal mij het eindadvies met daarin het aangepaste programma van de leergang worden aangeboden.

Tijdens de bijeenkomst op 20 februari jl. van de klankbordgroep is door meerdere partijen aangegeven, met name de Algemene vereniging van schoolleiders (AVS), KVLO, besturenorganisaties en ook het LOBO zelf, dat het erg belangrijk is om een goed voorlichtingsproject in te richten. Ook de verlichting van de leergang en de overgangsmaatregelen moeten goed worden gecommuniceerd. In mijn beleidsreactie op het evaluatierapport van 7 december jl. (Kamerstuk 31200 VIII, nr. 71) heb ik


4/5

daarom al aangekondigd dat binnenkort een voorlichtingstraject zal starten richting scholen, PABO's en studenten. De SLO heeft hiervoor in mijn opdracht al een eerste plan van aanpak ontwikkeld en op dit moment vindt nader overleg plaats over het voorlichtingstraject met de PO Raad/besturenorganisaties, schoolleidersverenigingen, vakbonden en het LOBO. De voorlichting zal in ieder geval bestaan uit het informeren van scholen over de mogelijkheden rond de inzet van breed bevoegde leerkrachten en het informeren van de studenten over de mogelijkheden omtrent het volgen van de leergang.

Korte termijn
Scholen hebben op dit moment al verschillende mogelijkheden om organisatorische problemen tegen te gaan. In de bovengenoemde voorlichting aan scholen zullen in ieder geval de volgende mogelijkheden aan de orde komen:

· Een pas beginnende leerkracht mag vanaf de eerste dag dat hij of zij de leergang volgt gedurende twee jaar bewegingsonderwijs aan de groepen 3 t/m 8 geven. Het is dus niet zo dat alleen leerkrachten die al in het bezit zijn van het getuigschrift voor bewegingsonderwijs of een oude bevoegdheid hebben bevoegd zijn dit vak te verzorgen.
· Het is mogelijk vakleerkrachten (ALO-ers) aan te stellen en lerarenondersteuners (MBO-ers die zijn opgeleid als Sport- en bewegingscoördinator) in te zetten. Deze lerarenondersteuner (Lobosser) ondersteunt de bevoegde leraar bij het uitoefenen van het bewegingsonderwijs.
· Breed bevoegde leerkrachten kunnen gedifferentieerd worden ingezet. Het is goed mogelijk te werken met enkele specialisten die voor alle groepen het bewegingsonderwijs verzorgen. Op die manier hoeven alleen de gemotiveerde leerkrachten de leergang te volgen wat de kwaliteit ten goede zal komen.

· Scholen kunnen in samenwerking met sportverenigingen en cultuurinstellingen professionals inzetten die een combinatiefunctie vervullen.

· Scholen kunnen bij het optimaal inzetten van leerkrachten ook gezamenlijk optrekken, binnen hun bestuurlijk verband of binnen hun wijk of regio.

Verder heb ik in mijn beleidsreactie op het evaluatierapport van 7 december jl. een brief aangekondigd over de volgende onderwerpen:

1. de manier waarop de leergang aangepast zal worden;
2. de opzet van het voorlichtingstraject voor scholen;
3. de manier waarop ik de arbeidsmarkt wil monitoren;
4. oplossingen voor de problemen bij de inschrijvingsduur van de leergang;
5. het onderzoeken van de mogelijkheid om Lobossers via verkorte trajecten te laten doorstromen naar hbo-niveau.
U kunt deze brief in mei 2008 verwachten. Als u voor die tijd vragen heeft over het gekozen scenario ben ik er van harte toe bereid deze te beantwoorden.

Tot slot heb ik informatie toegezegd over het aantal studenten dat de leergang bewegingsonderwijs volgt en vroegtijdig afhaakt en over de mogelijke doorstroom van bevoegde gymleerkrachten


5/5

basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. De uitwerking daarvan kunt u vinden in de bijlage bij deze brief.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma