BASF

Arnhem, 15 april 2008 Nu ruim de helft van het stormseizoen achter de rug is, maakt BASF de evaluatie bekend van de dijkproeven in Petten en Ouwerkerk met het product Elastocoast®. Begin april werd tevens een zware storm gesimuleerd in samenwerking met Rijkswaterstaat. Evaluatie afgelopen half jaar
De twee teststroken in Petten en Ouwerkerk werden het afgelopen halfjaar nauwlettend in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, studenten van onder andere de TU Delft, Arcadis en BASF zelf. De proefstroken met Elastocoast® bedekking - met een grootte van elk 500 m2 worden momenteel onderzocht op sterkte en de effecten op flora en fauna.
Na ruim de helft van het stormseizoen is er op de totale dijkbekleding geen schade is opgetreden.

Manager Market Development Johan Rasing van BASF over de tussenevaluatie: We hebben van september tot eind maart een paar flinke stormen gehad. Zoals verwacht zijn er slechts enkele steentjes op microschaal van de bovenlaag afgebroken, deze hadden te weinig contactpunten met de andere steentjes. De totale dijkbekleding is volledig in tact gebleven. We zijn er nog niet, maar de tussenevaluatie ziet er veelbelovend uit.

Flora en fauna
Elastocoast® lijmt als het ware steentjes aan elkaar. Hierdoor ontstaat een open structuur die voordelen biedt voor de flora en fauna. In Petten vinden vogels veel voedsel tussen het Elastocoast® dekwerk. Verder is op beide plaatsen al na enkele maanden algengroei geconstateerd.
Marcelle Lock, studente aan de Universiteit van Amsterdam (opleiding: MSc Limnology & Oceanography zoet- en zoutwaterkunde) over het onderzoek: De algen die er groeien, zijn soorten die ook op basalt en andere conventionele dijkbekledingen te vinden zijn. De begroeiing lijkt daarmee tot dusverre op een typische dijkvegetatie die een goede basis biedt voor verschillende dieren zoals schaalhorens en alikruikjes. Na verloop van tijd verwacht ik een volledige begroeiing van het Elastocoast dekwerk te zien waar vele soorten op en in leven.

Simulatie zwaarste storm begin april
Naast de proefstroken met Elastocoast® is er eveneens een proef gedaan met een golfoverslagsimulator (zie eerste foto). Deze installatie test op verschillende plaatsen de sterkte van dijken en dijkbekledingen. Rijkswaterstaat voert onder andere met Elastocoast® deze test uit. Tijdens de proevenserie laat de simulator grote hoeveelheden water over de dijk stromen. In zeven series van zes uur wordt er gemiddeld elke seconde 0,1 tot 125 liter water losgelaten. Daarmee worden alle omstandigheden tot en met de meest extreme storm gesimuleerd. Op Elastocoast® werden de zwaarste beproevingen uitgevoerd. Johan Rasing hierover: De proef is goed verlopen. Elastocoast® is bij een waterhoeveelheid van 125 liter in tact gebleven. De eerste resultaten zijn zeer goed maar we wachten het eindrapport van Rijkswaterstaat af.

Elastocoast® is een twee componenten kunststof dat kleine breukstenen aan elkaar lijmt waardoor er een sterke deklaag ontstaat met een open structuur. De open structuur neemt de energie op van de sterke golfslag waardoor de muur de krachtige golven breekt.

BASF is wereldwijd de toonaangevende onderneming in de chemische industrie - The Chemical Company. Haar portfolio strekt zich uit van chemicaliën, kunststoffen, veredelingsproducten, gewasbeschermingsproducten en fijnchemicaliën tot olie en gas. Als een betrouwbare partner helpt BASF haar klanten in vrijwel alle bedrijfstakken om succesvol te zijn. Met hoogwaardige producten en intelligente systeemoplossingen, speelt BASF een belangrijke rol in het vinden naar antwoorden op wereldwijde uitdagingen zoals klimaatbescherming, energie efficiency, voeding en mobiliteit. BASF heeft ruim 95.000 medewerkers in dienst en een omzet van bijna 58 miljard euro in 2007.
Meer informatie over de BASF groep vindt u op internet: www.basf.com.

BASF Nederland B.V., 15 apr 2008

---

Voor nadere informatie:

BASF Nederland B.V.
Dessa Langevoort
tel: 026 - 3717 378