Ingezonden persbericht


BUURTORGANISATIES IN AMSTERDAM OOST ORGANISEREN MANIFESTATIE BIJ AANTREDEN NIEUWE COALITIE

Amsterdam, 11 april 2008.

Op maandag 14 april om 19.30 zullen buurtorganisaties een manifestatie houden bij de stadsdeelvergadering van Oost-Watergraafsmeer. Ze grijpen de beëdiging van de eerste Amsterdamse SP-wethouder en de installatie van de nieuwe coalitie aan om hun plan *Een alternatief voor afbraak* te presenten. Omdat het collegeakkoord burgers oproept met plannen te komen, rekenen de buurtbewoners op de steun van de nieuwe coalitie.

Oost-Watergraafsmeer werd door gekissebis maandenlang nauwelijks bestuurd. Een coalitie buurtorganisaties ­ bewonersvereniging Slim Blijven, Assadaaka en Kraakgroep Oosterparkbuurt ­ vonden het eigenlijk wel prima gaan, zo zonder bestuur. Het bleek dat burgers de overheid helemaal niet nodig hebben om initiatieven op te zetten. Zonder subsidie en zonder toestemming maar met steun van de buurt heeft de coalitie van buurtorganisaties in een gekraakte etage buurtcentrum 't Blijvertje opgebouwd.

Ook hebben de buurtorganisaties het werk gedaan dat de stadsdeelraad eigenlijk had moeten doen, namelijk het controleren van de woningcorporatie Ymere. Al een jaar lang protesteren bewoners tegen de plannen waarbij zij eerder ­ tegen de afspraken in ­ niet waren gehoord. De bewoners hebben vanaf het begin steun van krakers maar inmiddels ook van gerenommeerde experts en gevestigde buurtorganisaties. Ymere wil 93 sociale huurwoningen slopen en beweert dat dit noodzakelijk is vanwege de zeer slechte staat van de gebouwen. Nu blijkt uit onderzoek echter dat Ymere de raad en bewoners aantoonbaar verkeerd heeft geïnformeerd. De negentiende-eeuwse gevels, de sociale woningen en 't Blijvertje hoeven helemaal niet te verdwijnen.

De buurtorganisaties hebben, kortom, op de winkel gepast terwijl de politiek met elkaar bezig was. Gelukkig erkent het nieuwe coalitieakkoord wel de waarde van burgerinitiatieven: "Actieve participatie vraagt een cultuuromslag, een actieve houding vanuit het stadsdeel, die de inbreng van bewoners serieus neemt en gebruikt bij de ontwikkeling van plannen. Wij zullen de kansen tot participatie creëren, van de bewoners verwachten wij dat zij deze kansen grijpen en benutten." (p. 21)

Het door gemakzucht en winstbejag vergeten recht tot inspraak en meedenken wordt hier eens te meer bevestigd. Dat laten we ons geen twee keer zeggen! De bewoners zullen in de eerste minuut van de nieuwe raadsperiode direct hun kans grijpen en een plan indienen: "Een alternatief voor afbraak". Eindelijk worden onze bewonersinitiatieven niet langer gefrustreerd door de overheid. Dat moeten we vieren!

RED 'T BLIJVERTJE, STOP DE SLOOP, BEHOUD DE SOCIALE HUUR!