NOC*NSF


Nieuwe naam voor NebasNsg

BUNNIK (GN) - De gehandicaptensport in Nederland is volop in beweging. NebasNsg, de sportorganisatie voor mensen met een handicap, beweegt mee en versterkt haar positie en activiteiten met een nieuwe organisatienaam en bijbehorend logo. Vanaf 16 april heet de organisatie Gehandicaptensport Nederland.

NebasNsg is ontstaan na de fusie van de Nebas en NSG in 2001. Dankzij deze fusie ontstond er één organisatie in Nederland met de sportbondfunctie als primaire taak. Deze taak is nu in omvang afgenomen dankzij de succesvolle organisatorische integratie van de gehandicaptensport (bijna 80 procent van de gehandicaptensport is geïntegreerd bij de reguliere sportbonden).

De organisatie is een nieuwe weg ingeslagen en functioneert meer en meer als advies- en kennisinstituut, als ontwikkelaar van stimuleringsmethodieken, opleidingen en bewegingsprogramma's voor de gehandicaptensport en als belangenbehartiger van de gehandicaptensport in Nederland. Bij deze wijziging van focus hoort ook een nieuwe naam die duidelijkheid geeft.

Gehandicaptensport Nederland wordt de overkoepelende naam voor een samenwerkingsverband van een aantal organisatieonderdelen, dat zich hard maakt voor de gehandicaptensport in Nederland: De Adviesgroep (kennis, expertise, advies en opleidingen), De Sportbond (ondersteuning lidorganisaties, organisatie van nationale en internationale competities, kampioenschappen, toernooien en uitzendingen, Watersport (actieve watersport voor mensen met een handicap op een van de eigen accommodaties) en Special Olympics Nederland (sportevenementen voor mensen met een verstandelijke handicap).

Gehandicaptensport Nederland is tevens verantwoordelijk voor alle classificaties van sporters met een handicap. Om overlap van activiteiten te voorkomen is met NOCNSF een gezamenlijk programma opgesteld ter versterking van de gehandicaptensport. Hierin staat tevens de overeengekomen rol- en taakverdeling beschreven.

(14 april 2008)