Gemeente Waterland


Als u wilt feesten staan wij daar bij stil!

Het is weekend en u bent klaar om de deur uit te gaan. Op weg naar een mooi evenement. U voelt u goed en u hebt er zin in. Aan narigheid denkt u niet. Zo zou het moeten zijn!

Toch kan er door simpele dingen iets mis gaan waardoor u tijdens een evenement onveiligheid beleeft. Denk maar eens aan veranderende weersomstandigheden; broeiende ontevredenheid in de massa; plotselinge indrukwekkende gebeurtenissen; verkeerde pillen; brand; paniek in de menigte.
Het Veiligheidbureau Zaanstreek-Waterland, het bureau dat zich bezighoudt met multidisciplinaire voorbereiding op rampenbestrijding en crisisbeheersing, heeft een projectteam samengesteld dat zich gaat bezighouden met evenementenveiligheid. Alle gemeenten in de regio en de hulpdiensten hebben met dit initiatief ingestemd.

Tot nu toe zijn de diverse diensten vaak niet op de hoogte van de adviezen die ze onafhankelijk van elkaar geven. En dat terwijl het advies van de ene dienst gevolgen kan hebben voor de andere dienst. Een voorbeeld: de politie adviseert om een straat af te sluiten terwijl brandweer of ambulance daar last van zouden kunnen krijgen.

De leden van het projectteam komen uit de verschillende disciplines van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland: de gemeenten Zaanstad, Beemster en Landsmeer, GHOR, regionale politie, regionale brandweer en het veiligheidsbureau.

Het komende halfjaar buigt dit team zich over de mogelijke risicos bij alle denkbare evenementen. Er wordt een standaard ontworpen om evenementen van tevoren te kunnen beoordelen op risicos. Ook kan op deze manier een beeld worden gevormd over het evenement zelf en op de voorbereiding daarvan. Uit deze methode volgt een advies aan gemeenten en hulpdiensten hoe een evenement met de organisatoren zo optimaal mogelijk kan worden voorbereid.

Het projectteam verleent natuurlijk geen vergunningen. Dat doet de gemeente.