Rijksmuseum
Persbericht Amsterdam, april 2008
HEMA for Rijksmuseum
Het Rijksmuseum en HEMA presenteren vanaf 14 april een unieke collectie van 55 verrassende producten, waarvan de afbeeldingen en dessins gebaseerd zijn op de collectie van het Rijksmuseum. Ontwerpers van HEMA hebben een vertaling gemaakt van deze authentieke kunst naar artikelen uit het dagelijks leven met een herkenbaar HEMA-handschrift. Vanaf 14 april zijn deze producten verkrijgbaar bij alle vestigingen van HEMA, via hema.nl en een deel van de collectie bij de drie museumshops en de webwinkel van het Rijksmuseum via rijksmuseum.nl/webshop.
HEMA design
De mix van kunst en design is voor HEMA een interessant uitgangspunt om nieuwe producten te ontwikkelen. De samenwerking met het Rijksmuseum inspireerde de ontwerpers van HEMA en gaf hen toegang tot een schat aan dessins, stijlperiodes en technieken. Een selectie van de beroemdste schilderijen van Nederland is straks terug te vinden in alle HEMA vestigingen in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. De Keukenmeid van Vermeer, Het Joodse Bruidje van Rembrandt, Kinderen der Zee van Jozef Israëls en nog meer zogenaamde 'topstukken'. Ook zijn afbeeldingen van Delftsblauwe tegeltjes, gravures en porseleinschilderingen gebruikt, waarbij HEMA zich heeft laten inspireren door de natuur, een niet onbekende bron voor HEMA. HEMA-ontwerpster Toya Verberne: "HEMA kreeg van het Rijksmuseum alle creatieve vrijheid om uit deze onuitputtelijke bron van inspiratie een keuze te maken. We hebben verschillende afbeeldingen gecombineerd die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, zoals een landschap van een Hollandsche meester uit de zeventiende eeuw met een illustratie op een Chinese vaas uit dezelfde periode. De kleuren op de producten zijn echte HEMA-kleuren: fris, optimistisch, verrassend en nieuw."
Rijksmuseum
Het Rijksmuseum wil zijn collectie toegankelijker maken en een breed publiek aanspreken door op andere plaatsen ontmoetingen met het publiek te creëren. De samenwerking tussen HEMA en het Rijksmuseum is onverwacht, maar is op een aantal duidelijke overeenkomsten gebaseerd. Zo is zowel het Rijksmuseum, als HEMA voor iedereen. Daarnaast behelst de collectie van het Rijksmuseum Nederlandse kunst en geschiedenis en behoort het tot Nederlands belangrijkste culturele erfgoed. Ook HEMA is typisch Nederlands, de gemeenschappelijkheid ligt dan ook in de oer-hollandsche achtergrond. Jan Willem Sieburgh, zakelijk directeur van het Rijksmuseum is de initiatiefnemer van deze samenwerking: " We hebben HEMA benaderd met dit idee. Gelukkig waren zij ook meteen enthousiast. Het was wat ons betreft HEMA of niets."
Collectie
De samenwerking tussen het Rijksmuseum en HEMA heeft als label HEMA for Rijksmuseum meegekregen. De collectie bestaat uit 55 producten waaronder diverse schrijfwaren, een melamine servies, paraplu's, theedoeken, een make-uptasje en diverse zoetwaren zoals bonbons. De collectie is vanaf 14 april tot en met 25 mei in alle vestigingen van HEMA verkrijgbaar, het assortiment schrijfwaren tot en met 27 juli en de zoetwaren tot en met 19 oktober 2008.
HEMA for Rijksmuseum in Designhuis Eindhoven: Design als strategie
De samenwerking tussen het Rijksmuseum en HEMA is aanleiding geweest voor een speciale tentoonstelling in het Designhuis in Eindhoven met de titel Form + Volume. De verregaande verandering van het alledaagse bestaan en de rol die hoogstaand design vandaag de dag inneemt voor de massa vormt de basis voor de expositie in het Designhuis in Eindhoven. Deze expositie vindt plaats vanaf 10 april a.s. tot en met 15 juni. Curator Lidewij Edelkoort: "Aan de wieg van het idee staat een bijzonder wapenfeit binnen de Nederlandse cultuur waar het gevestigde en hoogstaande Rijksmuseum in samenwerking met de gevestigde en populaire HEMA een productlijn heeft ontwikkeld voor beide instituten. Dat heeft het designhuis in Eindhoven aangespoord om ook internationaal een aantal volume ketens uit te nodigen om via een strenge selectie van hoogstaand design voor de massa zich te profileren". Zie www.designhuis.com voor meer informatie over de tentoonstelling.
Noot aan de redactie: