Ingezonden persbericht


http://www.dnb.nl/dnb/home/nieuws_en_publicaties/nieuwsoverzicht_en_archief/nieuws_2008/nl/46-174016-64.html

Goudmijn bij de Nederlandsche Bank: presentatie boek met geldtips voor vrouwen

Nieuwsbericht

Details nieuwsbericht
Datum 14 april 2008

Het eerste exemplaar van Goudmijn: alles wat een vrouw moet weten over geld is gepresenteerd bij de Nederlandsche Bank. Voor de presentatie van dit nieuwe financiële handboek voor vrouwen is de Nederlandsche Bank een geknipte locatie. Hier, in de ondergrondse kluizen, ligt immers een deel van onze nationale goudvoorraad. En er ligt heel veel geld, want de Nederlandsche Bank zorgt voor de uitgifte van bankbiljetten. Deze taak heeft DNB al eeuwenlang, sinds haar oprichting in 1814.

Goudmijn: alles wat een vrouw moet weten over geld

Het nieuwe boek Goudmijn: alles wat een vrouw moet weten over geld is een handboek met tips over geld voor vrouwen. Het eerste exemplaar van Goudmijn werd woensdag 9 april overhandigd aan Joanne Kellermann, de eerste vrouw ooit in de directie van de Nederlandsche Bank, en verantwoordelijk voor het toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen.

Goudmijn is een coproductie van Elleke van Duin, freelance-journaliste en Marian Hogeslag, managing director bij een bedrijf dat beleggingsfondsen beheert. In het boek maken zij allerlei ingewikkelde regels, procedures en contracten begrijpelijk met een vrouwelijke touch. De auteurs propageren een financieel onafhankelijk leven en vinden dat vrouwen goed moeten nadenken over de gevolgen van keuzes, zoals huwen en scheiden.

DNB-directeur Kellermann pleit voor meer topvrouwen in pensioenbestuur

'Met dit handboek kunnen vrouwen zich wapenen in een financieel complexe wereld', stelt Joanne Kellermann in haar dankwoord, nadat zij het eerste exemplaar van Goudmijn kreeg overhandigd. Zij prees de auteurs voor hun werk en onderstreepte het belang van dit boek voor de financiële zelfstandigheid van vrouwen. Ook benadrukte Kellermann het belang van microkrediet voor de 750 miljoen arme vrouwen die wereldwijd moeten rondkomen van minder dan één dollar per dag. Met een kleine lening, microkrediet, kunnen zij meer inkomen genereren en hun bestaan verbeteren. Volgens de standaardbenadering in het bankentoezicht is microfinanciering risicovol. Het krijgt een overeenkomstige hoge kapitaaleis. De Nederlandsche Bank zet zich, samen met prinses Máxima, op internationaal niveau in voor een toezichtregime dat flexibel en proportioneel is. Zodat microfinanciering toegankelijk wordt voor veel meer groepen arme vrouwen.

Als directeur toezicht ontmoet Kellermann vooral veel mannen in de top van pensioenenland. 'De wereld van pensioenbestuurders is een wereld van witte mannen van boven de vijftig. Daar is nog volop plek voor ambitieuze vrouwen die mee willen werken aan de toekomst van ons pensioenbestel. Ik zie graag dat vrouwen die plek verwerven.'