FNV KIEM

Nederlandse poppodia worden volwassen

week 16 | 14-4-2008 | 15:43:48 | Redactie

De Nederlandse poppodia zijn uitgepuberd en klaar voor de weg naar volwassenheid. Werknemers blijven langer in dienst, afspraken over werktijden staan in potlood op papier, het pionieren is echt voorbij. Bij dit stadium van opgroeien past een eigen cao. In april nemen alle betrokken partijen de concept cao onder de loep. De poppodia in het westen van het land trapte op 9 april af in Paradiso.

Het afgelopen jaar hebben FNV KIEM en de werkgeversvereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (WNPF) onderhandeld over de eerste cao voor deze sector. En dat viel niet altijd mee. Want wat doe je als poppodium 1 meer vakantiedagen heeft als poppodium 2 en hoe ga je om met een 40-urige werkweek die om moet naar een voltijd werkweek van 38 uur?

De delegatie van FNV KIEM die aan de onderhandelingstafel zit, bestaat uit Derk Logeman van Paradiso, Mark Heemsbergen van de Melkweg, Joris Holter van Doornroosje en Frans de Haan van FNV KIEM. "Het concept dat er nu lig is een mooi begin. Er zijn heel veel verschillen tussen de podia, bijvoorbeeld in salarissen en de financiële situatie van de podia zelf. Dat is de reden dat we in het concept de salarissen nog niet hebben meegenomen. Die bewaren we voor fase twee, wanneer de fundering die er nu ligt al is goedgekeurd," zegt Frans de Haan. Maar de cao, die een looptijd krijgt van twee jaar, kan pas worden afgesloten als de leden het concept goedkeuren.

De aanwezigen in Paradiso kwamen beslagen ten ijs naar de bijeenkomst. De belangrijkste punten uit de cao werden inhoudelijk behandeld en de aanwezigen brachten op een aantal punten terechte vraagtekens aan. In de cao staan een aantal contractsvormen die worden gehanteerd. Eén ervan is het zogenoemde oproepcontract. Hierin hebben de partijen afgesproken dat je minimaal 200 uur per jaar werk hebt binnen dit contract, maar niet meer dan 500 uur boven het afgesproken aantal uur mag werken. Wanneer dit wel het geval is past een andere contractvorm beter bij jou. Wanneer je wordt opgeroepen is dat minimaal voor 3 uur. "Hoe zit dat dan met de mensen die flyeren. Die heb je geen 200 uur per jaar nodig en flyeren ook maar een uurtje per keer," was een vraag uit de zaal. Hier wordt door de onderhandelingscommissie nog een keer naar gekeken.

Ook op het punt maaltijdvergoedingen wordt nog verder gebrainstormd. In de huidige tekst staat dat mensen die tussen 17.00 uur en 20.00 uur werken een maaltijdvergoeding krijgen. Ze moeten wel minimaal vier uur in die dienst draaien. Maar eet je wel tussen 17.00 uur en 20.00 uur als je tot 06.00 uur 's ochtends werkt? Of krijg je dan pas rond 22.00 uur trek?

Waar onregelmatige werkuren, lange dagen en weinig tijd voor pauzes meer regel dan uitzondering is, is een goede afspraak over werktijden, arbeidsduur en rusttijden noodzakelijk. Voor de concept cao Nederlandse Poppodia is op deze punten vastgehouden aan de arbeidstijdenwet. Voor de doelgroep eigenlijk nog niet ruim genoeg. "De arbeidstijdenwet wordt normaal gesproken eigenlijk nooit zo ruim toegepast als in deze cao," zegt De Haan. "In de meeste bedrijven zie je dat het personeel dit punt na verloop van tijd ook wel weer aanpast. Deze doelgroep is nu nog jong, maar wanneer de sector ouder wordt en de werknemers ook, verbaasd het mij niet als deze afspraken wat minder ruim worden gemaakt."

Aan het eind van de bijeenkomst in Paradiso wordt de concept cao, met verzoek tot aanpassing van een aantal punten, goedgekeurd. De komende weken zijn er nog twee bijeenkomsten in 013 en Doornroosje. Daarna hoopt de onderhandelingscommissie snel tot een akkoord te komen met de werkgeversorganisatie.