Royal Friesland Foods


14 april 2008

Friesland Foods Domo investeert in weiontzoutingscentrum in Bedum

Met de uitbreiding van de productiecapaciteit en de aanpassingen kan Friesland Foods Domo beter inspelen op de sterk toenemende vraag naar producten die gebruikt worden in kindervoeding. Wereldwijd is de vraag naar ingrediënten voor functionele voeding, zoals kindervoeding sterk aan het stijgen. De aanpassingen van de productielocatie in Bedum passen daarom uitstekend in de strategie van Friesland Foods. Hierin zijn ingrediënten op basis van melk en wei benoemd als één van pijlers van het concern. "Door de productiecapaciteit in Bedum te vergroten speelt Friesland Foods Domo in op de groeiende markt van kindervoeding. Onze productielocatie in Bedum is daarmee hét weiontzoutingscentrum van Friesland Foods", aldus Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo. In de productielocatie in Bedum is het afgelopen jaar behoorlijk geïnvesteerd om de productiecapaciteit van ontzoute weiproducten te verhogen. In het weiontzoutingscentrum worden zouten uit de wei gehaald door middel van ionenwisseling. Ontzoute wei wordt ook wel gedemineraliseerde wei genoemd. De productnaam van Friesland Foods Domo hiervoor is Deminal 90.

Het product Deminal 90 is geschikt voor gebruik in kindervoeding. Met name voor zuigelingenvoeding is het belangrijk de zouten te verwijderen, omdat de nieren nog niet zijn volgroeid de eerste maanden. Daarom moet overbodige belasting van de nieren worden voorkomen. Het product is zowel in poeder- als vloeibare vorm verkrijgbaar. Roelof Joosten: "Friesland Foods Domo heeft zich de laatste jaren op het gebied van ontwikkeling, technologie en productie van hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk enorm ontwikkeld. Op de productielocatie in Bedum maken we alleen nog maar deze specialiteit voor kindervoeding.
Op het Friesland Foods complex in Bedum is ook Friesland Foods Cheese gevestigd. De productielocatie van Friesland Foods Cheese in Bedum heeft de afgelopen jaren geïnvesteerd in een nieuwe voorfabriek (melkverwerking, zuurselbereiding en weiverwerking), een nieuwe kaasmakerij voor rechthoek, natuur- en foliekaas (15 kilo) en een kaasmakerij waar Goudse komijn en Maasdam worden geproduceerd. De totale productiecapaciteit is 63.000 ton kaas. In het pakhuis wordt de kaas gerijpt en veredeld. In Bedum staan twee verpakkingslijnen voor foliekaas en Maasdam. Vanuit Bedum wordt de Maasdam rechtstreeks geëxporteerd.

In totaliteit werken er ruim 170 personen op het Friesland Foods complex in Bedum.

Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden geleverd aan voedings- en farmaceutische bedrijven over de gehele wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum, Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland en verkoopkantoren in Zwolle, Maleisië en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.