Regie voeren op preventie en gezondheidsbevordering

14/04/2008 14:09

SGBO B.V.

Wat houdt regie in de collectieve preventie in en welke activiteiten horen bij die rol? Op deze en andere vragen geeft de handreiking 'Versterking bestuurlijke regie in de openbare gezondheidszorg' antwoord.

De handreiking, die gebaseerd is op vragen van bestuurders van gemeenten, is geschreven door Onderzoeks- en Adviesbureau SGBO, in opdracht van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). SGBO zal de handreiking presenteren tijdens de Regioconferentie Werken aan kwaliteit in het lokale gezondheidsbeleid op 17 april a.s. in Amsterdam.

Om gemeentelijke regie te kunnen voeren moet de eigen beleidsruimte bekend zijn. Welke kaders (wettelijk, beleid, financieel) zijn er, en welke mogelijkheden bieden die? In deze handreiking gaan we ervan uit dat gemeentelijk regie begint met het formuleren van visie en ambitie en met het identificeren van de partijen en netwerken, die voor de realisatie van belang zijn.

De regie van de bestuurder openbare gezondheidszorg (OGZ) kan zich binnen de gemeente richten op het:
- formuleren van sectoroverstijgende gezondheidsdoelen of -ambities, die onderdeel worden van het collegeprogramma;

- inzichtelijk maken hoe verschillende beleidsterreinen invloed kunnen hebben op de gezondheid van de bevolking en bevorderen dat daar rekening mee wordt gehouden in het beleid op die betreffende terreinen (facetbeleid);

- bevorderen dat vanuit de verschillende afdelingen of sectoren gezamenlijk beleid wordt ontwikkeld, waar ieder aan bijdraagt, gericht op het realiseren van gezondheidsdoelen;
- aansturen op een organisatiecultuur en -structuur, die eventuele 'hokjesgeest' doorbreken.

Bestuurlijke regie betekent tevens andere partijen zoals de GGD, de GGZ-instellingen en de (thuis)zorginstellingen maar ook scholen, woningbouwcorporaties, instellingen voor maatschappelijke dienstverlening, welzijnsinstellingen, cliënten-/bewonersorganisaties, ertoe aanzetten om samen te werken en de krachten te bundelen om de gemeentelijke ambities in de OGZ te realiseren. Het is belangrijk om te sturen in de richting van samenwerkingsvormen die passen bij de ambities en bij de mogelijkheden van de samenwerkingspartners.

De handreiking bevat veel tips en voorbeelden voor bestuurders openbare gezondheidszorg en ook een stappenplan voor het voeren van bestuurlijke regie. In de bijlagen wordt de algemene informatie toegespitst op twee deelgebieden: de jeugdgezondheidszorg en de openbare geestelijke gezondheidszorg.

Gemeenten hebben een belangrijke taak op het gebied van de jeugdgezondheidszorg en de collectieve preventie volksgezondheid. Het kwaliteitsprogramma Beter voorkomen, een samenwerking tussen GGD Nederland, ActiZ en de VNG (met financiering van het ministerie van VWS en onder regie van ZonMw) ontwikkelt handreikingen, benchmarks en stelt richtlijnen vast, met als doel inzicht te geven in hoe een gemeente in de publieke gezondheidszorg kwaliteit kan aanbrengen en deze verantwoorden. De handreiking 'Versterking bestuurlijke regie in de openbare gezondheidszorg' is een van de producten uit het programma.

Den Haag, 14 april 2008