Reguliere arbeid voor mensen met een beperking best mogelijk

14/04/2008 14:07

TNO (Cl-Tno)

Reguliere arbeid voor mensen met een beperking best mogelijk Ideeën uit het buitenland

"Om ervoor te zorgen dat ook reguliere werkgevers meer mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie in dienst nemen, is het nodig dat het generieke werkgelegenheidsbeleid verder wordt uitgebouwd. Het is belangrijk dat daarbij niet de beleidsdoelstellingen van de overheid centraal staan, maar de behoeften van de markt". Aldus Aukje Smit, senior onderzoeker bij TNO vandaag op de kick-off van de Week van het Ambacht in Zutphen. Dit is één van de aanbevelingen uit het TNO onderzoek Europese ervaringen met sociale economie. Op dit moment bieden voornamelijk sociale werkplaatsen gesubsidieerde arbeidsplaatsen voor mensen met een handicap. Ambachtelijke bedrijven lenen zich hier ook goed voor.

Het kabinet wil de arbeidsparticipatie verhogen en ook mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt zo regulier mogelijk laten werken. De vraag is wat er voor nodig is om dit te realiseren, want de wachtlijsten voor een plaats in de sociale werkvoorziening zijn lang en de doorstroming naar het reguliere bedrijfsleven blijft gering. Ook de instroom in de Wajong neemt alleen maar toe. Het kabinet heeft de Commissie Fundamentele Herbezinning Wsw ingesteld om nog voor de zomer te adviseren over de benodigde maatregelen.

Compensatie meerkosten en achterblijvende productiviteit

Veel meer mensen zouden naar vermogen kunnen werken als er een goede regeling komt voor compensatie van de meerkosten en achterblijvende productiviteit voor àlle doelgroepen waar elke werkgever een beroep op kan doen. Werkgevers kunnen er dan voor kiezen om een aantal mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie in te zetten of, zoals sommige sociale ondernemingen en de SW-bedrijven doen, alleen maar met doelgroepen te werken. De overheid kan daarnaast sociaal ondernemen stimuleren en faciliteren. De buitenlandse ervaringen leveren daarvoor tal van aanknopingspunten op.

Vergelijking met buitenland

TNO deed in 2007 onderzoek naar sociale ondernemingen en de rol van de overheid in vijf landen: Duitsland, Groot-Brittannië, België, Italië en Zweden. Sociale ondernemingen zijn private initiatieven om werk te creëren voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. In veel landen om ons heen stimuleert de overheid het sociaal ondernemerschap. In Nederland gebeurt dat veel minder. De bevindingen uit het TNO onderzoek kunnen de Commissie Fundamentele Herbezinning Wsw helpen om buiten de bestaande kaders te komen met creatieve oplossingen.

Gemengd personeelsbestand zorgt voor echte arbeidsintegratie

Uit het TNO-onderzoek blijkt dat er bij de meeste sociale ondernemingen in het buitenland mensen met én zonder beperking samenwerken op de werkvloer. In sommige landen stuurt de overheid daarop met specifieke wet- en regelgeving. In andere landen kiezen de bedrijven daar zelf voor. De mix in het personeelsbestand leidt tot echte arbeidsintegratie én het vergroot de kans op een financieel gezond bedrijf.

Het boek "Europese ervaringen met sociale economie" van TNO is te bestellen via de website van TNO: http://www.tno.nl - markten - arbeid - publicaties - recente boeken Het rapport is ook als PDF beschikbaar: http://www.tno.nl - pers





http://www.tno.nl

http://www.tno.nl