Gemeente Breda

Breda goed op weg met haar milieudoelen

milieuverslag 2007.JPG

De gemeente Breda heeft in 2007 forse stappen gezet richting haar milieudoelen. Voor de milieuthema's afval en energie zijn de tussendoelen voor 2010 zelfs al behaald.

De komende jaren is er extra aandacht voor het verbeteren van de luchtkwaliteit via maatregelen als de milieuzone in de binnenstad, een schoner gemeentelijk wagenpark, gebruik van schonere brandstoffen en het stimuleren van het fietsen, energiebesparing en minder vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor. Dat zijn enkele conclusies uit het Milieuverslag 2007, dat het college van B&W deze week heeft vastgesteld.

Luchtkwaliteit

Schoner vervoer blijft een belangrijk aandachtspunt voor Breda. Er is een milieuzone voor de binnenstad ingesteld en er zijn eerste stappen gezet om het gemeentelijk wagenpark schoner te maken door roetfilters te installeren en door schonere wagens aan te schaffen. Er is veel overleg gevoerd met brancheorganisaties om de stedelijke distributie efficiënter te organiseren, is een informatiedag over rijden op aardgas georganiseerd voor Bredase ondernemers en zijn de mogelijkheden onderzocht voor een aardgastankstation en een tankstation dat biobrandstoffen aanbiedt binnen de gemeente. Daarnaast wil de gemeente het fietsgebruik in Breda actief stimuleren, zoals neergelegd in de Fietsnota 'Fietsen, net zo gemakkelijk'.

Energiebesparing en duurzaamheid

De in 2006 opgerichte Bredase Energieraad levert een actieve bijdrage aan energiebesparing door concrete projecten op te zetten om het energieverbruik in de woningbouw zo veel mogelijk te reduceren en het energieverbruik van huishoudens substantieel te verminderen. Breda neemt ook deel aan diverse Europese samenwerkingsprojecten om kennis en ervaringen op het gebied van energiebesparing uit te wisselen. Breda heeft in 2007 de tweede prijs gewonnen in de milieuprijsvraag (MOLO Duurzaamheidsprijs) van de Provincie Noord-Brabant met het biomassaproject in Teteringen. Dit project betreft de bouw van een biomassacentrale, die snoeiafval gebruikt om op een duurzame manier energie op te wekken voor nieuw te bouwen huizen in de wijk.

Veiligheid

De treinen die gevaarlijke stoffen vervoeren over het Brabantse spoor blijven een punt van zorg. Breda was in 2007 gastheer voor de verschillende gemeenten en de provincies die betrokken zijn bij de Brabantroute. Er werden in november belangrijke afspraken gemaakt met de ministers Cramer (VROM) en Eurlings (Verkeer en Waterstaat). Over bloktreinen bijvoorbeeld: wagons met elkaar versterkende gevaarlijke stoffen worden niet achter elkaar opgesteld, maar de trein wordt ingedeeld in 'blokken' van dezelfde stoffen. Met grote LPG-vervoerders is afgesproken dat LPG voortaan over de Betuwelijn wordt vervoerd. De ministers hebben zes miljoen toegezegd om het Brabantse spoor veiliger te krijgen. Een mooi resultaat.

Breda, 14 april 2008

Milieuverslag 2007