CDA

Van Geel: Verplichte werkstage voor langdurig werklozen

Langdurig werklozen zouden verplicht moeten worden om een werkstage te volgen.

Hiermee kunnen uitkeringsgerechtigden weer zicht krijgen op terugkeer op de arbeidsmarkt, omdat werkgevers op deze manier zonder veel risico iemand een kans kunnen geven om zich te bewijzen. Dat idee heeft CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel afgelopen week geopperd. Hij denkt aan een afgebakende periode van bijvoorbeeld zes maanden om te voorkomen dat bedrijven de stages gebruiken om goedkope arbeidskrachten te krijgen.

Fractiegenoot Eddy van Hijum diende donderdag een motie in die de regering vraagt gemeenten aan te sporen om de stages op de kaart te zetten. âOp dit moment maakt slecht 24% van de gemeenten gebruik van de stages, dat moet natuurlijk omhoog. Vaak worden de stages alleen ingezet bij mensen die nog niet lang in een uitkering zitten, maar ook mensen die al langer weg zijn van de arbeidsmarkt kunnen op deze manier geholpen wordenâ, zo zegt Van Hijum.

Gemeenten zouden kunnen bepalen welke mensen uit de groep langdurig werklozen geschikt zouden zijn om via een werkstage hun weg naar de arbeidsmarkt weer te vinden. âEr zijn op dit moment hele succesvolle trajecten gestart, bijvoorbeeld in Twente. Mensen krijgen 3 keer een baan aangeboden, wanneer zij hier niet op ingaan, worden ze gekort op hun uitkering. Het blijkt uitstekend te werken.â
---