Vogelaar bezoekt Scoutinggroep in prachtwijk

10/04/2008 12:51

Scouting Nederland

Op 14 april a.s. start minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie haar werkbezoek in de Heerlense wijk Schaesbergerveld bij Scouting Trinitas. Aan het begin van de middag woont ze in het clubhuis aan de Zutphenstraat een deel van het programma bij van de scouts met een handicap. Scouting Trinitas is middenin Schaesbergerveld gevestigd maar moet waarschijnlijk verhuizen in verband met de plannen die de gemeente met de wijk heeft.

Minister Vogelaar wil zich door haar bezoek op de hoogte stellen van de voorzieningen in Schaesbergerveld, dus ook van Scouting Trinitas. Deze Scoutinggroep telt honderd leden, waarvan ongeveer 25 met een lichamelijke en/of geestelijke handicap. Jeugdleden met en zonder handicap hebben zowel gezamenlijke als gescheiden activiteiten. De groep heeft een duidelijke functie in de wijk. Zo werkt zij onder andere veel samen met andere organisaties in de wijk. De jeugdleden wonen vrijwel allemaal in Schaesbergerveld en kunnen al jong zelfstandig lopend naar het clubhuis. De kinderen met een handicap komen uit de hele regio.

Verhuizing
De gemeente Heerlen heeft plannen met de wijk waarbij activiteiten voor jongeren centraal staan. Op de plaats waar nu het Scoutingclubhuis staat, moet een nieuw multifunctioneel centrum voor jongeren verrijzen. Voor de Scoutinggroep is echter nog geen nieuwe bestemming gevonden. Aan het eind van het bezoek ontvangt minister Vogelaar een boekje met wensen en bezwaren van bewoners en verenigingen, waaronder ook die van Scouting met betrekking tot de gemeentelijke plannen. De groep hoopt met dit bezoek de verstandhouding met de minister en de gemeente positief te beïnvloeden.

Laagdrempelig
In 14 van de 40 aandachtswijken die minister Vogelaar maart 2007 selecteerde, is Scouting met 22 groepen vertegenwoordigd. Helaas blijkt dat in veel van deze wijken Scoutinggebouwen moeten wijken voor andere voorzieningen. De laagdrempelige voorziening - Scouting staat open voor iedereen - past goed bij de manier waarop minister Vogelaar de wijken wil inrichten. Bij Scouting leren kinderen al op jonge leeftijd spelenderwijs op eigen benen te staan. De activiteiten die kinderen bij Scouting ondernemen, dragen bij aan de leefbaarheid van een wijk. Scouting zorgt op die manier voor sociale cohesie.





http://www.scouting.nl