Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 14 april 2008


07 april 2008 - kamerstuk

rectie Internationale Zaken
Di

De Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten-Generaal


Postbus 20018


2500 EA 's-GRAVENHAGE

uw brief van uw kenmerk ons kenmerk datum


2008/713 IZ. 7 april 2008

onderwerp bijlagen

Geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad 14 april 2008 Geachte Voorzitter,

Op 14 april 2008 a.s. vindt in Luxemburg de volgende vergadering plaats van de Raad van Ministers voor Landbouw en Visserij van de Europese Unie. In deze brief informeer ik u over de onderwerpen die op de agenda staan en de Nederlandse inzet daarbij.

Op dit moment staan er op landbouwgebied de WTO-onderhandelingen en twee punten over de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) geagendeerd. Verder beslaat de agenda meerdere visserijonderwerpen. Het is mogelijk dat er nog onderwerpen aan de agenda worden toegevoegd of juist worden uitgesteld tot een volgende vergadering.

Voorstel aanpassing kabeljauwquota voor Polen in de Baltische Zee COM (2008)88
(Aanname)
De Raad zal een besluit nemen over de door de Europese Commissie voorgestelde kortingsregeling over een periode van vier jaar voor de kabeljauwquota voor Polen. Polen heeft in 2007 de haar toegekende quota met 8000 ton overschreden en deze overschrijding wordt gespreid over vier jaar verrekend. Tijdens de Visserijraad van oktober

vorig jaar heeft de Commissie verklaard zich flexibel te willen opstellen bij het in mindering brengen van deze overschrijding op Poolse quota op voorwaarde dat Polen, door de Commissie goed te keuren, actieplannen opstelt ter verbetering van de visserij- controle. Polen heeft inmiddels haar quotumbeheer aangepast en onlangs zijn met de Europese Commissie afspraken gemaakt over de actieplannen. Ik kan met het voorstel, dat op een brede steun in Raad kan rekenen, instemmen. Het voorstel voldoet aan mijn uitgangspunt dat quotumoverschrijdingen hoe dan ook verrekend moeten worden.

Ik ga ervan uit dat de uitvoering van de actieplannen en het toezicht van de Europese Commissie daarop, een herhaling in de toekomst zullen voorkomen.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
7 april 2008 IZ. 2008/713 2

Voorstel bestrijding illegale, niet-gerapporteerde en niet-gereguleerde visserij COM (2007)602
(Discussie)
De Raad zal een oriënterend debat voeren over het voorstel inzake de IUU (Illegal, Unreported and Unregulated)-visserij. In dit debat zullen in ieder geval de reikwijdte van het voorstel, de voorgestelde certificering en de sanctionering aan de orde komen.

Het voorstel van de Commissie bevat een breed pakket aan maatregelen om IUU-visserij tegen te gaan. De controles in Europese havens van vissersvaartuigen uit derde landen wordt aangescherpt. Alle geïmporteerde vis moet voorzien zijn van een certificaat waaruit blijkt dat het om legaal gevangen vis gaat. Ook wordt een sanctieregime voor IUU-vissers en hun vlaggenstaten voorgesteld, wordt de verantwoordelijkheid van lidstaten voor hun onderdanen in de strijd tegen IUU-visserij vergroot, wordt een communautair alarm- systeem opgezet en wordt de uitvoerende taak van de Commissie uitgebreid.

Ik ben positief over de groeiende aandacht wereldwijd voor het probleem van de IUU- visserij. Bij de aanpak moet worden gestreefd naar proportionele en effectieve oplossingen, waarbij zowel de vlaggenstaten als de havenstaten verantwoordelijkheid hebben. Ook de sectoren zelf en de daarbij behorende handelsketens moeten verant- woordelijkheid toebedeeld krijgen in de bestrijding van de illegale visserij. Op een aantal punten is het voorstel niet in lijn met de Nederlandse opvattingen. Onze opvattingen worden door een groot aantal lidstaten gedeeld.

Zo leidt het voorstel op een aantal onderdelen tot onnodige uitvoeringslasten voor de controlerende instanties tot logistieke problemen in havens en tot overbodige lasten voor het bedrijfsleven. Ook wordt niet goed aangesloten bij de huidige douanepraktijk. Het voorstel heeft voorts betrekking op zowel vaartuigen uit derde landen als op commu- nautaire vaartuigen. Dit betekent dat naast het regime van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid een apart systeem in het leven wordt geroepen om IUU-activiteiten van communautaire vaartuigen te sanctioneren. De reikwijdte moet naar mijn oordeel worden beperkt tot vaartuigen uit derde landen buiten communautaire wateren. Met de in voor- bereiding zijnde nieuwe, herziene controleverordening zal de aanpak van communautaire vaartuigen en vissers effectiever moeten worden.

De onderdelen met betrekking tot harmonisering van sancties horen in de eerste plaats thuis in de in voorbereiding zijnde controleverordening. Daarnaast ben ik van oordeel dat harmonisering van bepaalde administratieve sancties als het intrekken van de vis- vergunning veel effectiever is dan de voorgestelde minimum en maximum boetes. Het voorstel sluit bovendien niet aan bij het kabinetsbeleid inzake strafrecht en sancties in de eerste pijler van het EU-Verdrag. Nederland staat daar heel terughoudend tegenover.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
7 april 2008 IZ. 2008/713 3

Voorstel herstelplan kabeljauwbestand
(Gedachtewisseling)
De Europese Commissie zal haar voorstel inzake de herziening van het kabeljauwherstel- plan presenteren. In de Raad zal een eerste gedachtewisseling plaatsvinden. Het voorstel zal naast de doelstellingen in het kabeljauwbeheer ook bepalingen over het beheer van de visserij-inspanning in de Noordzee bevatten. Voor Nederlandse visserij is met name de wijze waarop het instrument van visserij-inspanning bij het beheer van de platvis wordt vormgegeven van belang.
Diversen
a) Mededeling over vereenvoudiging regelgeving Gemeenschappelijk Visserijbeleid (Informatie van de Commissie)
De Europese Commissie zal de Raad, zoals elk halfjaar, informeren over de stand van zaken wat betreft de voortgang van de vereenvoudiging van de regelgeving op het terrein van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Aan de vereenvoudiging van visserijwetgeving wordt al enige tijd gewerkt, mede naar aanleiding van initiatieven van het Nederlandse voorzitterschap in 2004. De Europese Commissie heeft een Actieplan voor de jaren 2006-
2008 opgesteld na consultatie van de lidstaten en belanghebbenden. In grote lijnen zijn daarin de onderwerpen die Nederland heeft aangedragen als belangrijke punten voor vereenvoudiging opgenomen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het elektronisch logboek en de vereenvoudiging van de technische maatregelen. De initiatieven van de Europese Commissie op dit vlak krijgen mijn volle steun. Het Actieplan loopt tot en met 2008. Ik ben van mening dat ook voor de jaren na 2008 het vereenvoudigingproces in een Actieplan moet worden voortgezet.

b) Mauritanië
(Informatie van de Commissie)
De Europese Commissie zal de Raad informeren over het onlangs met Mauritanië overeen- gekomen nieuwe visserijprotocol voor de periode van 1 augustus 2008 tot 31 juli 2012. Doordat de visserijmogelijkheden in het huidige protocol onvoldoende benut werden, zijn deze in het nieuwe protocol aanzienlijk gereduceerd. De financiële compensatie voor Mauritanië is in verband met deze reductie aangepast en het bedrag voor de duurzame ontwikkeling van de visserijsector in Mauritanië is evenredig verhoogd. De nieuwe afspraken met Mauritanië leiden voor de Nederlandse pelagische visserij weliswaar tot geringere vangstmogelijkheden, maar bij volledige benutting hiervan voorziet het protocol in een verhoging. Ik ben tevreden over de uitkomst van de onder- handelingen. Naar mijn oordeel leiden de nieuwe afspraken, zeker met de grotere aandacht voor de ontwikkeling van Mauritaanse visserijsector, tot een meer duurzame visserij.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
7 april 2008 IZ. 2008/713 4

c) Blauwvintonijn
(Informatie van de Commissie)
In november 2006 heeft ICCAT, de internationale beheersorganisatie voor Atlantische tonijn, een meerjarenherstelplan voor de blauwvintonijn in de Atlantische oceaan en Middellandse Zee aangenomen. Dit plan is geïmplementeerd in EU-wetgeving.

De Commissie zal de Raad van 14 april herinneren aan de in het kader van dit herstelplan gemaakte afspraken en rekent op de volledige medewerking van de lidstaten. De Commissie zal nauwlettend op de uitvoering toezien. Ik vind het belangrijk dat lidstaten zich aan deze afspraken houden en steun de Commissie dan ook in haar oproep.

d) (eventueel) WTO-onderhandelingen
(Stand van zaken)
Commissaris Fischer Boel zal de Raad een overzicht geven van de stand van zaken in de WTO-onderhandelingen.

De Nederlandse inzet voor een succesvolle WTO-ronde blijft onverminderd. Ik steun de inzet van de commissie, die gericht is op een ambitieus en evenwichtig akkoord tussen en binnen alle drie de WTO-pijlers (landbouw, industriële markttoegang en diensten), dat rekening houdt met zowel de offensieve als de defensieve belangen en dat ook serieus werk maakt van de ontwikkelingsdimensie van deze ronde. Zoals recentelijk ook in de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB) is geconcludeerd, zal om tot een dergelijk akkoord te komen nog het nodige werk in de onderhandelingen over de teksten verzet moeten worden. Ik ben van mening dat de EU zich moet blijven inzetten op de behandeling van non-trade concerns als dierenwelzijn en milieu. Bij de EU-keuze van gevoelige producten moet rekening gehouden worden met een aantal dierenwelzijn- gevoelige producten (pluimveevlees, eiproducten en varkensvlees) en uitfasering van exportrestituties dient plaats te vinden op basis van budget en niet op basis van volume.

e) Informatie over de FAO-conferentie op hoog niveau over wereldvoedselzekerheid, klimaatverandering en bio-energie, 3-5 juni 2008, Rome (Toelichting van het Sloveens Voorzitterschap)
Het Sloveens voorzitterschap zal aandacht vragen voor de FAO-conferentie op hoog niveau over wereldvoedselzekerheid, klimaatverandering en bio-energie. Tijdens de conferentie zullen stappen gezet worden richting een politieke verklaring en het definiëren van de rol van de FAO. Ik ben verheugd dat de FAO deze conferentie organi- seert en heb inmiddels toegezegd deze conferentie financieel te ondersteunen. Ik zal kennisnemen van de informatie van het voorzitterschap. Ik vind de bespreking van het dilemma van productie voor de mond of voor de motor van groot belang. Het gaat mij daarbij specifiek om het vinden van een balans tussen enerzijds de haalbaarheid van kwantitatieve doelstellingen voor bio-energieproductie en anderzijds het realiseren van een voldoende ambitieus duurzaamheidniveau.

Datum Kenmerk Paraaf: Vervolgblad
7 april 2008 IZ. 2008/713 5

f) Informatie over de 26e Regionale Conferentie voor Europa van de FAO (Verzoek van de Oostenrijkse delegatie)
De Oostenrijkse delegatie zal aandacht vragen voor de 26e Regionale Conferentie van de FAO voor Europa die zal worden gehouden in Innsbruck, op 26 en 27 juni aanstaande. Nederland zal deelnemen aan deze conferentie.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,

G. Verburg


---- --