Ho-Pin Tung in Dubai

DISKWALIFICATIE NA TWEE GOEDE RACES

GP2-coureur Ho-Pin Tung kon niet anders dan zich neerleggen bij de beslissing van de wedstrijdleiding die zijn Trident-auto na de tweede race niet conform de reglementen verklaarde. Na twee prima races, met een 10e en een vijfde plaats op de finishlijn, was de teleurstelling groot. In de eerste race reed de Chinees-Nederlandse coureur van een 17e start plaats naar een prima 10e plek in de eindrangschikking. Ho-Pin kon snel genoeg zijn om zeven plaatsen te winnen. In de tweede race ging het nog beter. Een superstart bracht hem van de tiende plek op de startgrid al snel op P4. Hij finishte de tweede race op een vijfde plaats en scoorde daarmee weer kostbare punten voor het kampioenschap. De technische diskwalificatie ontnam hem zijn finishplaats, zijn punten en zijn vreugde over de prestaties in Dubai.

Ho-Pin Tung verklaarde: 'Bij de technische controle van de wagens na de race werd bij mijn auto geconstateerd dat een 'skirt' aan de rechterkant iets te laag was. Omdat dit maar aan een kant was heeft mij dit geen voordeel opgeleverd in de vorm van meer down force. Maar, regels zijn regels en mijn Trident voldeed daar niet aan. Het is heel jammer dat na zulke goede resultaten in de wedstrijden een technisch euvel roet in het eten gooit.'

In de race 1, op vrijdag, ging het al goed. Ho-Pin Tung lag zelfs enige ronden op kop, maar finishte toch op een 11e positie. Zijn leidende positie had hij te danken aan de pitstopstrategie van het Trident-team, dat de Chinese coureur heel laat binnen riep. Zijn rondetijden waren goed, zowel in de 'lichte' ronden vlak voor de bandenwissel, maar ook daarna. Gestart vanaf een 17 e positie was de 10e plek het maximaal haalbare. Na de eerste race waren de voorbanden van de Trident-bolide tot op de draad versleten, wat duidde op een wedstrijdlang gevecht met onderstuur in de auto. Dit was in de tweede race minder, met nog betere prestaties tot gevolg. Met een katapultstart kwam Ho-Pin op een vierde plek terecht en hij leverde nog een fel gevecht met Jerome d' Ambrosio om de derde plaats. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plek, maar werd bij een gele vlag situatie ingehaald door de Italiaan Vasecchi. Ook andere coureurs hebben deze overtreding gezien, maar er was geen officieel rapport van de betreffende baanpost. Ho-Pin Tung kreeg dus zijn vierde plaats niet terug en stond als vijfde in de uitslag, met twee kampioenschappunten. Tot de technische diskwalificatie volgde.