Tekeningen over de oorlogsjaren in Verzetsmuseum Friesland

13 april t/m 31 augustus 2008

Vanaf 12 april is de wisselexpositie `Getekend, tekeningen over de oorlogsjaren' te zien in het Verzetsmuseum Friesland. In de tentoonstelling zijn tekeningen te zien uit de eigen collectie van het museum, aangevuld met tekeningen van Jentsje van der Kooi en Rika Oppewal die speciaal hiervoor in bruikleen zijn gegeven.

Alle geëxposeerde tekeningen geven een beeld van de oorlogsjaren. Vaak zijn de emotionele ervaringen van de tekenaar duidelijk zichtbaar. Jentsje van der Kooi maakte zijn tekeningen na de oorlog en schrijft in zijn toelichting: `zelfaanschouwde situaties uit Hallum tijdens de moblisatie- en oorlogsjaren'. De tekeningen geven de kijker een beeld van zijn herinneringen aan de oorlog. Het weghalen van de kerkklokken, een neergeschoten vliegtuig, soldaten en de bevrijding. Rika Oppewal maakt haar tekeningen als verwerking van de oorlog. Één tekening verwijst naar een gebeurtenis uit de oorlog waarmee haar vader te maken had, de andere twee tekeningen laten zien hoe in haar ogen de oorlogservaring doorwerkt in het heden. `Heel veel jaren later kon ik er nog niet over praten maar kon ik wel over die spanningen tekenen. Ik heb deze 3 tekeningen toen over de oorlog gemaakt. Daarna kon ik er over praten. Over wat ik als kind allemaal heb gevoeld en waar ik bang voor was geweest. Dat praten hielp mij. Na een hele poos werd ik `bevrijd' van de gedachten over de oorlog.'

De meest recente tekeningen die te zien zijn, werden dit jaar gemaakt door leerlingen van de basisscholen uit Deinum. Ook uit de eigen collectie van het Verzetsmuseum Friesland worden bijzondere tekeningen getoond. Tekeningen van door de oorlogsjaren en oorlogservaringen getekende tekenaars.

Tijdens het activiteitenweekend in het Verzetsmuseum Friesland op 12 en 13 april stelt het museum deze nieuwe tentoonstelling open. Het museum verzorgt hierbij een instaprondleiding op de zaterdagmiddag. Meer informatie over het activiteitenweekend is te vinden op www.verzetsmuseum.nl en www.friesmuseum.nl.

In het Verzetsmuseum Friesland zijn jaarlijks zo'n drie a vier wisselexposities zien. Deze wisselexposities staan in het teken van de Tweede Wereldoorlog, de voorgeschiedenis van de oorlog of behandelen een thema van vandaag de dag dat verband houdt met de geschiedenis van de oorlog. De wisseltentoonstellingen worden ingezet om het verhaal van het museum actueel te houden en bezoekers te wijzen op een steeds wisselend onderdeel van de permanente presentatie.

Openingstijden Verzetsmuseum Friesland:

Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00

Activiteitenweekend Verzetsmuseum Friesland:

Zatedag 12 en zondag 13 april 2008, gratis entree!