Tweede Kamer druk met JSF dossier
Op 17 april besloten briefing door Lockheed topman
DEN HAAG, 20080412 -- Nadat het Ministerie van Defensie op 29 februari het bericht bracht, dat het Kabinet het voornemen heeft twee testtoestellen te willen kopen, was er even stevige publiciteit. Sindsdien lijkt het weer stil rond de JSF. Maar hoewel in de dagelijkse nieuwsvoorziening hierover weinig naar voren komt, achter de schermen van de Tweede Kamer wordt momenteel druk en intensief gewerkt aan het JSF dossier. Deze week komt Lockheed topman Burbage om, in een niet publieke, vergadering de Kamerleden voor te lichten over de stand van zaken. We laten de voornaamste wapenfeiten rond de JSF van de afgelopen maand de revue passeren
Op 18 maart kwamen de Staatssecretaris van Defensie en Minister van Economische Zaken met een uitgebreide beantwoording van de 84 kamervragen inzake het Rekenkamer Rapport 2007. In tegenstelling tot de kritische houding van Rekenkamers en Kamerleden, blijkt duidelijk uit de beantwoording dat Defensie een groot vertrouwen heeft in de JSF.
Eveneens op 18 maart kwam de Staatssecretaris van Defensie met het antwoord op vragen van Kamerlid Eijsink (PvdA) uit januari over een artikel in Aviation News van Bill Sweetman inzake het terugtrekken van de Eurofighter uit de concurrentieslag rond de F16 opvolging in Noorwegen en Denemarken. Zij vroeg hoe in Nederland een goede vergelijking en een goed `level playing field' tot stand kan komen bij het bepalen van de opvolger van de F16. Een duidelijk, antwoord op de vragen heeft de Staatssecretaris niet gegeven. Dat heeft er toe geleid dat de vragen deze week opnieuw gesteld werden: er wordt een inhoudelijk antwoord verlangd door de PvdA.
Jaarrapport F16 vervanging
Vervolgens zonden op 31 maart de Minister van Economische Zaken, mevrouw M.J.A. van der Hoeven en de Staatssecretaris van Defensie, drs. J.G. de Vries de "Jaarrapportage "Vervanging F16" over het jaar 2007" aan de Tweede Kamer. Waar relevant wordt een doorkijk gegeven naar ontwikkelingen in de komende jaren gegeven.
De jaarrapportage neemt de lezer, zoals elk jaar gebruikelijk, mee langs een uitgebreid scala aan onderwerpen: projectdefinitie, -organisatie en -planning, de financiële planning, projecten die zijdeling met de F16 vervanging te maken hebben en de inschakeling van de Nederlandse industrie. Een separaat rapport bevat een soort accountantsverklaring van de interne auditdiensten van de betrokken ministeries van Economische Zaken en Defensie. Opvallend in het rapport van de interne accountants is, hoe zeer de vinger gelegd wordt bij de vele onzekerheden. De redactie van JSFNIEUWS gaf hierop aanvullend eerder een kort, inhoudelijk, commentaar.
Nieuwe cijfers Amerika
Deze week, 8 april, verscheen een nieuw rapport van het Amerikaanse Ministerie van Defensie, dat zou aantonen dat de verwachte projectkosten van de JSF meevallen. Ze zullen 0,3% lager uitvallen dan de eerder opgegeven US$ 299,8 miljard en daarmee uitkomen op US$ 298,8 miljard. In de internationale pers werd hierop wereldwijd stevig kritiek geleverd. Er zou volgens de commentaren van Aviation Week en Defense Aerospace van "creatief boekhouden" om een dreigende herziening of stopzetting van de JSF af te wenden. Dit bleef in Nederland eveneens niet onopgemerkt en heeft gisteren tot Kamervragen geleid door de PvdA.
Beantwoording vragen Rapport Amerikaanse Rekenkamer
Op 17 maart stelde Kamerlid Van Velzen (SP) in detail vragen over de, door de Amerikaanse rekenkamer GAO, gemelde kostenstijgingen met tientallen miljarden dollars en de geschatte vertraging van 12 tot 27 maanden, alsmede de hoger uitvallende kosten per vlieguur.
Letterlijk concludeert Staatssecretaris van Defensie J. de Vries op 11 april in zijn antwoord: "Defensie heeft vertrouwen in de toekomst van het JSF-programma. Vooralsnog is er geen aanleiding de in 2002 bereikte conclusie ter discussie te stellen dat de JSF het beste toestel is voor de beste prijs." En tevens: "Het ontwikkelings- en testprogramma verloopt goed en biedt vertrouwen voor de toekomst."
Topman Lockheed komt naar de Kamer
Op 17 april vindt voor de Tweede Kamer een besloten briefing plaats over de Joint Strike Fighter (JSF). De briefing zal worden verzorgd door de heer Tom Burbage, Executive Vice President en General Manager van het F-35 JSF Project. Linkse actievoerders van de Campagne tegen Wapenhandel hebben inmiddels een actie op touw gezet. Zij zullen op 17 april bij de Kamer demonstreren. Alle Kamerleden hebben een brief gehad onder het motto "Wat doet die wapenhandelaar in ons parlement? ". Zij vragen zich daarin onder meer af:
"Welke geheime informatie gaat dhr. Burbage onze volksvertegenwoordigers geven over zijn peperdure product?" en of er sprake is van een kernwapentaak voor de JSF.
Historisch dossier op JSFNIEUWS.NL
In verband met deze hernieuwde discussie over de JSF heeft de redactie van JSFNIEUWS heeft in maart een uitgebreide samenstelling gemaakt van documenten, Kamervragen en nieuwsberichten om de lezer een goed beeld te geven dan de totale discussie in ons land over de JSF. Deze zijn te vinden op de website van JSFNIEUWS.NL. Het geeft een interessante doorkijk in de nu al ruim tien jaar durende discussie. De redactie streeft ernaar dit achtergrond dossier constant actueel te houden. Op JSFNIEUWS is zo een centrale informatiebron voor alle informatie over JSF en de F-16 vervanging in onze Koninklijke Luchtmacht.