Ingezonden persbericht
Kamerkoor Mnemosyne: "Israel In Egypt" van Georg Friedrich Händel
Op 12 en 13 april 2008 zal Kamerkoor Mnemosyne* in samenwerking met Ensemble Séverin a Grosso het vierde lustrum van het koor afsluiten met de uitvoering van het prachtige Oratorium "Israel In Egypt" van Georg Friedrich Händel. Het Ensemble Séverin a Grosso bestaat uit jonge dynamische musici die furore hebben gemaakt in gerenommeerde orkesten waaronder The Holland Baroque Society, Amsterdam Baroque Orchestra, en Het Orkest van de 18de Eeuw. De solorollen worden gezongen door Heleen Koele, sopraan - Margriet van Reisen, mezzosopraan - Pascal Pittie, tenor - Robbert Muuse, bariton en Frans Huijts, bas, en het geheel staat onder leiding van Caroline Westgeest.
Het oratorium 'Israel In Egypt' , geschreven in 1738, is gebaseerd op het bijbelboek Exodus. Deel één gaat over de uittocht van het volk van Israël uit Egypte onder leiding van Moses, na een lange periode van onderdrukking. God laat een tiental plagen neerdalen op het Egyptische volk: de voor Egyptenaren heilige Nijl verandert in een rivier van bloed, waarna kikkers, luizen, vliegen, sprinkhanen, pestepidemieën en hagelbuien het land teisteren. Diepe duisternis kondigt tot slot de moord op alle eerstgeborenen aan.
De uittocht wordt in een ogenblik van zwakheid door de heersende Farao geaccepteerd. Hij verandert van mening en stuurt een leger op Moses af. Het volk van Moses ontsnapt over de bodem van de Rode Zee, drooggelegd door een sterke oostenwind, en vervolgt zijn weg naar het beloofde land. Het leger van de Farao strandt in het rulle zand en wordt verzwolgen door het terugkerende water.
In deel twee van het Oratorium wordt het verhaal van de uittocht over de bodem van de Rode Zee nogmaals verteld in de vorm van een lofzang van het volk van Israël op de almacht van God waarbij het Oratorium uiteindelijk wordt afgesloten met de woorden: "The Lord shall reign for ever and ever, for he hath triumphed gloriously, the horse and his rider has he thrown into the sea".
Het oratorium bevat de meeste koren van alle oratoria van Händel en met vier aria's en drie duetten is dit werk daardoor een uitzondering in de geschiedenis van het oratorium. In geen ander werk van Händel heeft het koor een zo veelzijdige dankbare en belangrijke rol gekregen en worden de grenzen van de choristische virtuositeit op dergelijke wijze opgezocht.
De concerten vinden plaats op:
zaterdag 12 april 2008 in de Grote of Barbarakerk in Culemborg,
20.15 uur (¤ 17,50/¤15,-)
zondag 13 april 2008 in Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen,
20.15 uur (¤ 25,-/¤22,50)
Reservering via: www.kamerkoormnemosyne.nl
Informatie: 0345 - 518569
Kamerkoor Mnemosyne uit Nijmegen staat sinds haar oprichting in 1987 onder leiding van Caroline Westgeest. Het koor staat bekend om de afwisselende en avontuurlijke programmering, met aandacht voor hedendaagse koormuziek (in november 2007 werd de wereldpremière van Schyzophrenic girl van Micha Hamel uitgevoerd). Overigens worden de hoogtepunten uit de gevestigde koorliteratuur niet vergeten; regelmatig prijkt er werk van Bach, Mendelssohn en Schütz op het programma.
Mnemosyne heeft landelijke bekendheid verworven dankzij de bijzondere transparante en warme klank. Dit fantastische koor nam in 2005 deel aan het Nederlands Koorfestival waarbij het op de eerste plaats eindigde in de categorie voor kamerkoren. Mnemosyne trad al drie maal op in een operaproductiemet Het Gelders Orkest (voor 2008 staan opnieuw concerten gepland) , is regelmatig tijdens radio-uitzendingen te beluisteren en heeft al veel concerten van hoge kwaliteit op haar naam staan.