Gemeente Dordrecht
Persbericht
Voetbalclubs stellen zelf prioriteiten
Wethouder Lagendijk ontvangt rapportage kunstgras
De voetbalclubs in Dordrecht hebben in samenwerking met de Sportraad en de KNVB een rapportage over kunstgras gemaakt. Met dit rapport legden zij vandaag een eensluidend advies neer over de gefaseerde aanleg van kunstgrasvelden ter vervanging van de huidige trainingsvelden. Wethouder Jan Lagendijk (Sport) nam het rapport op locatie bij voetbalvereniging RCD in ontvangst.
Op initiatief van de Sportraad werd eind 2007 een werkgroep voetbalkunstgras in het leven geroepen. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van voetbalverenigingen, de KNVB en de Sportraad en wordt ambtelijk ondersteund door het Sportbedrijf Dordrecht. De werkgroep concludeert in haar rapportage dat met name de oude zand- en graveltrainingsvelden hoognodig aan vervanging toe zijn, omdat zij aan het einde van de technische levensduur zijn. Daarnaast hebben enkele clubs de behoefte om uit te breiden en bieden de huidige faciliteiten daar niet de mogelijkheden voor. Omdat op kunstgras onbeperkt gevoetbald kan worden bij alle weersomstandigheden, lost vervanging van de zandtrainingsvelden dus ook deels de capaciteitsproblemen op. Voorts bieden kunstgrasvelden veel meer mogelijkheden voor andersoortig gebruik.
Gefaseerde aanpak
Omdat de investeringen voor kunstgras fors zijn, ongeveer ¤ 450.000,- per veld, stelt de werkgroep een gefaseerde aanpak voor, waarbij eerst is gekeken naar vervanging van de oudste velden, namelijk de zandvelden. In de fasering is ook rekening gehouden met de behoefte van enkele clubs tot uitbreiding. De werkgroep stelt het college van burgemeester en wethouders voor om in de komende jaren telkens drie kunstgrasvelden per jaar aan te leggen, te beginnen in 2009 op de sportparken Stadspolders (twee velden) en Corridor (een veld). In 2010 komt in het voorstel Schenkeldijk aan bod (drie velden) en vanaf 2011 de overige trainingsvelden met drie velden per jaar.
Wethouder Jan Lagendijk gaf aan zeer tevreden te zijn met het initiatief van de Sportraad en de voetbalclubs. 'Ik vind het uitstekend dat de clubs zelf met dit voorstel zijn gekomen. Op deze manier kritisch meedenken, past prima in de rol die verenigingen kunnen pakken binnen het nieuwe sportbeleid. De clubs leggen de vinger ook op de zere plek, want we hebben op het gebied van de buitenaccommodaties wat achterstand opgelopen. Als we aantrekkelijke accommodaties willen in Dordrecht, moeten we dit rapport zeer serieus nemen en dat doe ik dan ook. De bal ligt nu bij het gemeentebestuur. Wij moeten nu kijken of we de financiën kunnen vinden en of we mee kunnen en willen in het tempo dat de werkgroep ons voorstelt.'
Vice-voorzitter van de Sportraad en initiator van de werkgroep, Arjan Driesprong, vindt dat er een goed rapport met onderliggende businesscase ligt: 'Als dit rapport door de politiek serieus wordt opgepakt, kan Dordrecht de grote achterstand op het gebied van voetbalkunstgras langzamerhand inlopen. Het is toch wel apart dat bijvoorbeeld Rotterdam tientallen velden per jaar aanlegt en in Dordrecht zelfs een betaald voetbalorganisatie veroordeeld is tot het regelmatig trainen in een zandbak Verder is het te prijzen dat de voetbalclubs volgens mij niet overvragen; ze beseffen dat niet alles in één keer kan, ontwikkelen ideeën voor multifunctioneel gebruik van de velden en zijn bereid een jaarlijkse huur te betalen die het drievoudige is van een gewoon grasveld. In mijn waarneming is, na jaren oeverloos praten en standpunten innemen over de noodzaak van kunstgras, voor het eerst echt sprake van een vruchtbare samenwerking.'
Beschikbare bestanden
http://cms.dordrecht.nl/Dordrecht/up/ZauujivHC_Kunstgras.jpg
http://cms.dordrecht.nl/Dordrecht/up/ZauujivHG_RAPPORTAGE_WERKGROEP_VOETBALKUNSTGRAS.pdf
Dordrecht, 11 april 2008
Gemeente Dordrecht