Universiteit Maastricht

Persbericht
11 april 2008

Helft doorverwijzingen naar ziekenhuis bespaard

Nieuwe diagnostische methode trombose

Een recent ontwikkelde diagnostische onderzoeksmethode voor huisartsen om trombosebenen vroegtijdig te herkennen blijkt veilig en efficiënt. Patiënten bij wie de huisarts een trombosebeen vermoedt, moesten tot nu toe naar het ziekenhuis voor de diagnose. Met deze methode kan nu in de helft van de gevallen in de huisartsenpraktijk vastgesteld worden dat er geen gevaarlijk bloedstolsel aanwezig is. Dit zijn de conclusies van het AMUSE-onderzoek dat gezamenlijk werd uitgevoerd door de universiteiten van Amsterdam, Maastricht en Utrecht.

De diagnostische strategie is opgenomen in de nieuwe huisartsenrichtlijn 'diepe veneuze trombose'. Vandaag promoveert Diane Toll in Utrecht, als eerste van de drie promovendi die aan dit onderzoek hebben bijgedragen. Ook Arina ten Cate in Maastricht en Eit Frits van der Velde in Amsterdam zullen binnenkort op dit onderwerp promoveren. AMUSE staat voor Amsterdam Maastricht Utrecht Study on venous trombo Embolism. De AMUSE-strategie bestaat uit een beslisregel met zeven ja/nee-vragen en een bloedtest die de huisarts zelf kan verrichten. De test bepaalt de concentratie van een stof die vrijkomt bij de afbraak van bloedstolsels. Bij patiënten met een trombosebeen (diepveneuze trombose) is de concentratie vrijwel altijd verhoogd.

Een trombosebeen is gevaarlijk omdat de bloedprop in de beenvaten los kan schieten en kan leiden tot een longembolie. Daarbij raakt de zuurstoftoevoer naar de longen afgesloten en kan de patiënt mogelijk overlijden. Het gebruik van bloedverdunners kan dat helpen voorkomen. Een trombosebeen wordt in het ziekenhuis vastgesteld via een echografie van de benen.

Het gebruik van de nieuwe diagnostische strategie (AMUSE-strategie) door huisartsen vermindert de doorverwijzingen naar het ziekenhuis bijna met de helft. De diagnostische strategie werd door zo'n driehonderd Nederlandse huisartsen bij meer dan duizend van trombosebeen verdachte patiënten getest. Vijfhonderd patiënten hoefden op basis van de diagnostische regel niet te worden doorverwezen, omdat trombosebeen nagenoeg kon worden uitgesloten.

Het onderzoek werd gefinancierd door ZonMW, grant nummer:945-04-009

Noot voor de pers:
Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Arina ten Cate, tel. 043-3212722, e-mail arina.tencate@epid.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Leading in Learning
Based in Europe, focused on the world. Maastricht University is a stimulating environment. Where research and teaching are complementary. Where innovation is our focus. Where talent can flourish. A truly student oriented research university.